Zdravje

Grozdni sok, meta in olive zoper slabost

T.D.
1. 6. 2019, 21.32
Deli članek:

Če se vam že ob misli na dolgo pot, ki je pred vami, obrača želodec in se vas že prvi kilometer loti potovalna slabost, preizkusite »dieto« zoper vse oblike slabosti.

Profimedia
Najboljše sredstvo proti potovalni slabosti je ingver. Ne škoduje niti nosečnicam.

Ko vas sili na bruhanje, vam hrana ne diši preveč, toda ravno v kuhinji se skrivajo rešitve zoper želodčne težave. Lačni ne smete biti. Najboljše zdravilo v shrambi je ingver. Lahko si ga priskrbite v vseh mogočih oblikah in ga imate vselej pri sebi, tudi na krovu ladje, na razburkanem morju ali na zadnjem sedežu avtomobila, ki divja po ovinkih. Ne škodi niti nosečnicam. Korenino ingverja so proti slabosti na Kitajskem uporabljali že pred dva tisoč leti. Znanstveniki menijo, da preprečuje sproščanje hormonov, ki lahko povzročijo nepravilno krčenje v črevesju, zaradi katerega se počutimo neprijetno. Ingver je še posebej učinkovit pri slabosti zaradi gibanja in pri jutranji slabosti.

Mladi, morja navajeni mornariški kadeti, ki so sodelovali v eni izmed raziskav, so potrdili, da jim je med plovbo veliko manj slabo, če prej zaužijejo ingver v prahu. Kadeti, ki so jemali placebo, pa se niso počutili nič bolje. Proti slabosti zaradi gibanja prežvečite gram olupljenega svežega ingverja, in sicer nekaj ur pred potovanjem, med potovanjem pa vsake štiri ure. Proti jutranji slabosti na dan pojejte gram svežega ali kandiranega ingverja, lahko pa tudi večkrat na dan spijete skodelico ingverjevega čaja. Mleti ingver ni priporočljiv za nosečnice. In še pomemben namig – ingver je včasih učinkovitejši, če ga zaužijemo na prazen želodec.

Negazirane osvežilne pijače in bistri sadni sokovi

Ko nas muči trebušna gripa in nam je slabo, sladke pijače, na primer jabolčni ali grozdni sok, v majhnih količinah pomirjajo želodec in za silo nahranijo organizem. Hitro se absorbirajo v krvni obtok, ker pa ne vsebujejo balastnih snovi, ne aktivirajo želodčnih kislin in krčenja v črevesju. Najboljša blažilna pijača je kokosova voda, ne mleko, saj vsebuje veliko kalija. V tropskih krajih je znana prav kot zdravilo zoper slabost, pri nas jo lahko kupite že skorajda povsod. Pijte jo v majhnih požirkih in ne preveč naenkrat. Če je pijača gazirana, jo odprite in počakajte, da mehurčki izhlapijo.

Dreamstime
Ko vam postane slabo, sesajte olivo ali v vročo oziroma toplo vodo stisnite limono in napitek počasi spijte.

Sladoledi na vodni osnovi

Mrzla tekočina je tudi za nosečnice božji dar. Če želodec ne prenese nobene hrane, nadomestite izgubljeno tekočino in energijo z lizanjem zamrznjenega sadnega soka. Zamrznite ga sami, in sicer tako, da v modelčke za pripravo ledenih kock vlijete sok. Nekaj manjših sadnih sladoledov na dan bo želodec pripravilo na obilnejše obroke. Ne jejte sladoleda z umetnim sladilom, saj ta včasih želodec še bolj obremeni.

Kamilični, melisni ali metin čaj

Znano je, da kamilice sproščajo mišice, tudi želodčne. Prav tako jih sprošča poprova meta, zato je čokolada z meto priljubljen posladek po večerji, mentol pa omrtviči stene želodca. Slabost, na primer po operaciji, blaži tudi olje poprove mete, ki ga nakapamo na krpo in ga nekajkrat vdihnemo. Ves dan pijte majhne požirke čaja, ki bo lajšal slabost in vas preskrbel s tekočino.

Krekerji, opečenec in suhi žitni kosmiči

Suhi prigrizki vsrkajo slino v ustih, pa tudi nekaj kisline v želodcu. Mnoge nosečnice v prvih treh mesecih ne vstanejo iz postelje, dokler ne pojedo krekerja ali dveh. Večkrat na dan pojejte slan piškot ali opečenec