VARUJMO SLUH

Ušesno maslo v vlogi vratarja

T.D.
1. 6. 2019, 20.36
Deli članek:

Ker so ušesa izpostavljena številnim škodljivim dejavnikom, kot so nečistoče iz okolice, mikrobi in hrup, se zelo hitro pojavijo nevšečnosti, povezane z njimi.

Dreamstime
Vnetje zunanjega ušesa povzročimo z neustrezno higieno, saj se na ušesnem čepu pogosto začnejo zbirati glivice, ki povzročajo vnetje.

Vatirane paličice niso najboljša izbira za čiščenje uhlja in vhoda v sluhovod, z nepravilno uporabo namreč lahko poškodujemo bobnič, še posebno pri otrocih, ali povzročimo nastanek čepa in ušesnega masla, saj s paličicami maslo porivamo globlje proti bobniču, kjer se nabira in strdi. Ušesno maslo samo po sebi sploh ni umazanija, zato ga ni treba odstranjevati iz sluhovoda. Njegova vloga je prav nasprotna, saj kožo sluhovoda ščiti pred izsušitvijo in pomaga odstranjevati nečistoče z njene površine. Povsem dovolj je, če ga odstranimo z vhoda v sluhovod, kamor pripotuje iz notranjosti in s seboj prinese nečistoče, to pa lahko storimo kar s koncem vlažne brisače, denimo po prhanju. Uho lahko temeljiteje negujemo z oljnim pršilom, ki je na voljo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

Dreamstime
Nepravilna higiena lahko pripelje do nastanka ušesnih čepkov in vnetja ušesa, zaradi čezmernega hrupa pa lahko postanemo naglušni ali celo oglušimo

Najpogostejše težave z ušesi – vnetja

Vname se lahko katerikoli del ušesa. Pri odraslih se največkrat vname zunanje, pri otrocih pa srednje uho. Če je koža, ki obdaja sluhovoda, zdrava, nas ščiti pred okužbami z mikrobi. Če pa je zaradi škodljivih dejavnikov ranljiva, denimo zaradi drobnih poškodb, izsušenosti ali razdraženosti, jo mikrobi lažje napadejo. Kdor je veliko v vodi oziroma trenira plavanje, ima lahko slabšo obrambo kože v sluhovodu. Enako velja, če si pogosto barvate lase ali uporabljate agresivne šampone, ki lahko zaidejo v sluhovod in tam dražijo kožo. Vnetje srednjega ušesa se pogosto razširi prek evstahijeve cevi iz žrela oziroma nosu, najpogostejši vzroki za vnetje ušes pa so virusi in bakterije.

Ušesni čep

K njemu smo nagnjeni, če imamo ozek sluhovod ali če nosimo slušni aparat. Znaki, po katerih prepoznamo nabiranje ušesnega masla v zunanjem sluhovodu, so šumenje in bolečine v ušesih, občutek zamašenosti ušesa, neprijetno odmevanje lastnega glasu, postopna ali nenadna delna izguba sluha in vrtoglavica.