Menstruacija naj ne vpliva

Prava vadba za vse dni ženskega cikla

T.D.
12. 1. 2019, 13.40
Posodobljeno: 12. 1. 2019, 14.14
Deli članek:

Najbrž še nikoli niste pomislili na to, da so lahko hormonske spremembe, ki jih doživljate skozi različne faze cikla, tudi vaša prednost v doseganju kar najboljšega učinka telovadbe.

Profimedia
Po menstruaciji je pravi čas za večje izzive.

Vsaka od štirih faz cikla ima namreč svoje posebnosti, ki se jim je treba prilagoditi in jih tako čim bolje izkoristiti. Ameriški endokrinolog, fiziolog in trije certificirani osebni trenerji so prišli do naslednjih spoznanj. V času menstruacije (to je prvih sedem dni cikla) imate višji bolečinski prag, čas obnovitve mišic pa je hitrejši. V tem času se bodo maščobe topile, mišice pa izgrajevale, zato je najbolj primeren trening za moč. Ste pa bolj nagnjeni k poškodbam, zato previdno. Svetujemo vam, da z vadbo ne pretiravate, da vas ne bo preveč izčrpala.

Profimedia
Intenzivnejši treningi tudi niso primerni za ljudi z bolečinami v sklepih, mišicah ali drugimi zdravstvenimi težavami.

Folikularna faza

To je faza po menstruaciji, po navadi traja od 8. do 13. dneva cikla. Primerna vadba v tem času je kardio, intervalni trening, saj estrogen v tej fazi pomaga mišicam do boljše absorpcije glukoze, kar vas oskrbuje z velikimi količinami energije in dviga vaše razpoloženje. To je pravi čas za večje izzive. K sreči obstaja veliko načinov, kako pospešiti srčni utrip in izboljšati vzdržljivost. Skačite s kolebnico, tecite, kolesarite in plavajte ali pa se odpravite na trening boksa.

Ovulacija

Ta po navadi traja 14. in 15. dan cikla. Estrogen je v tem času na najvišji ravni, zaradi česar imate večjo sposobnost koncentracije ter ste bolj uglašeni s svojim telesom in ženstvenostjo kot drugače. Lotite se joge ali pilatesa, a nikar ne preskočite vadbe, saj je v tej fazi pravi čas za izgradnjo čiste mišične mase.

Lutealna faza

V zadnjih dneh cikla (16.–28. dan) se priporoča zmerno gibanje. Vaše telo namreč v tem času ne more tako učinkovito pretvoriti maščob v energijo, zato jih pretvori v sladkor, zaradi česar imate napade lakote in ste pogosto napihnjeni. Poskusite s fitnesom, zumbo ali katerim drugim zabavnim športom.