KAJ DRŽI?

Razbijamo mite in razkrivamo zmote o revmi

Tea Dečman
6. 1. 2019, 21.41
Posodobljeno: 6. 1. 2019, 22.31
Deli članek:

O revmatičnih boleznih krožijo tri velike zmote: da so posledica fiziološkega staranja, da so neozdravljive in da ne ogrožajo življenja. Resnica je, žal, povsem drugačna.

Dreamstime
Resna revmatična bolezen se lahko začne že v zgodnjem otroštvu ali mladosti.

Na srečo pa je revma povsem obvladljiva, če pravočasno poiščemo pomoč in se ne sprenevedamo, da gre le za prehodno okorelost sklepov in bolečino. Resna revmatična bolezen se lahko začne že v zgodnjem otroštvu ali mladosti. Govorimo o vnetnih revmatičnih boleznih, kot je juvenilni kronični artritis. Še več, že pri nekaj mesecev starem otroku lahko zdravniki opazijo znake kronične bolezni, a so takšne bolezni bolj redke. Zaradi revmatične bolezni, ki jo ima mati, je otrok že v maternici lahko resno ogrožen.

Od 42. do 50. leta zboli za osteoartrozo kar tretjina žensk. 

Je res treba potrpeti?

Pozdravil je sicer ni še nihče, obvladoval pa zelo dobro. Revma ni bolezen kot angina, ko vzamemo antibiotik in se v nekaj dneh pozdravimo. Gre za bolezni, ki jih zdravimo več let, in večina vnetnih bolezni je kroničnih. Podobno kot astma. Zdravila so se izkazala za zelo učinkovita, saj lahko bolniki v veliki večini ob doslednem zdravljenju živijo, z nekaterimi omejitvami, skoraj povsem normalno življenje.

Vsako trganje v sklepih še ni revma

OD REVME NI ŠE NIHČE UMRL

Žal je resnica včasih tragična. Nekatere nezdravljene vnetne revmatične bolezni pripeljejo do smrti v zelo kratkem času, na primer wegenerjeva granulomatoza, ki vodi do odpovedi ledvic, pljuč ...

Revma je tipična kronična bolezen, kar pomeni, da morate imeti po diagnostičnih kriterijih določeno obliko bolečin najmanj tri mesece, vsak dan. Mnogo ljudi ima občasno vnete sklepe, ker so ti preobremenjeni. To ne pomeni nujno bolezni, temveč kvečjemu neprimerno obutev ali pretiravanje s športom. A če je oteklina dobro vidna, če je otekel predel mehak, elastičen oziroma je zraven prisotna bolečina, ki je intenzivnejša v mirovanju, če se navedenemu priključi jutranja okorelost, ki čez dan nekoliko izzveni, je to že znak, da gre lahko za vnetje v sklepu kot posledico revmatične bolezni. Še zlasti je obisk pri zdravniku potreben, če se naštetim znakom pridružijo velika utrujenost, hujšanje, kožni izpuščaj in povišana telesna temperatura.