Zdravje

Kaj pomaga, ko izbruhne rdeči pasasti izpuščaj?

Tea Dečman
12. 1. 2019, 10.01
Deli članek:

Koža se s staranjem tanjša, ženske po 65. letu izgubimo kar petino njenih dragocenih plasti. Zato postane občutljivejša pa tudi dovzetnejša za pasasti izpuščaj.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Pasasti izpuščaj ali herpes zoster je boleče kožno znamenje, največkrat pospremljeno z mehurji, pri čemer se vnamejo živci tik pod kožo, povzroča pa ga virus noric, ki v našem telesu miruje dolga leta in čaka, da imunski sistem oslabi. Na svojo priložnost virus čaka varno skrit v senzornih ganglijih hrbtenjače. Kadar se prebudi, tretjini ljudi povzroči izbruh mehurjev na tistem delu kože, ki jo oživčuje živec, v katerem je virus spal. Pasavec se najpogosteje pojavi na prsnem predelu telesa, lahko pa tudi na vratu, obrazu, trebuhu ali na ledvenem delu. Še posebno nevaren je, če izbruhne na predelu kože, ki jo oživčuje očesna veja obraznega živca. Mehurčki zajamejo veko, polovico čela in nosu. Bolezen se lahko razširi tudi na oko in povzroči vnetje roženice, šarenice, glavkom, v zelo redkih primerih pa celo enostransko vnetje možganskega žilja.

Kako obvladati pasasti izpuščaj

Jemljite protivirusna zdravila, ki jih lahko pridobite na recept ob prvem znamenju pasastega izpuščaja, prav pa pridejo tudi pri zdravljenju okužbe z virusom herpesa. Namažite se s feferoni; kapsaicin, sestavina, ki daje feferonom pekoč okus, občutno zmanjša draženje kože in bolečine. V drogerijah so na voljo celo kreme s kapsaicinom, ki jih na kožo nanašamo večkrat na dan. Ohladite se; ko je bolečina huda, si na kožo za deset minut položite ledeno oblogo, zavito v manjšo brisačo. Nato jo za deset minut odstranite in potem znova namestite na kožo za deset minut. Jemljite antihistaminike; če vas ob izpuščaju strahotno srbi, preizkusite antihistaminike v prosti prodaji, pomagajo lahko tudi hladne kopeli. Zaščitite se s plastiko; če se oblačilo dotika izpuščaja pasavca, je to lahko zelo boleče, zato poskusite prizadeto mesto prekriti s plastično podlogo, da bo obleka zdrsnila čez razbolelo kožo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

POZOR! Še posebno nevaren je, če izbruhne na delu kože, ki jo oživčuje očesna veja obraznega živca. Mehurčki zajamejo veko, polovico čela in nosu.