IZJEMNO CENJEN

Olajšajmo dihanje in pomirimo jezo

Zoran Franc
6. 1. 2019, 17.47
Deli članek:

Včasih, ko še ni bilo konzerv, globokega zamrzovanja in kemičnih E-jev, so cenili majaron, ker konzervira hrano. Njegove razkuževalne lastnosti so poznali tudi zdravniki vseh antičnih kultur in celo mlekarice so ga dajale v sveže pomolzeno mleko, da bi preprečile kisanje.

Dreamstime
Nepogrešljiv je pri pripravi enolončnic in drugih jedi na žlico.

Majaron danes gojimo skorajda povsod po Evropi. Uporabljamo ga lahko tako svežega kot sušenega. Vsebuje tudi eterična olja, ki učinkujejo poživljajoče, kuharice pa ga priporočajo, ker olajša prebavo težkih jedi.

Lajša težave dihalnih poti

Je starejši brat origana, vendar ju kljub temu ni dobro uporabljati skupaj. Majaron ima občutno milejšo in nežnejšo aromo kot origano, v primerjavi z njim pa je njegov okus manj oster in bolj sladkast. Eterična olja majarona vsebujejo veliko antioksidativnih polifenolov ter antiseptičnih in protibakterijskih učinkovin, zato ga v obliki masti ali obkladkov uporabljajo v številnih pripravkih, ki lajšajo težave dihalnih poti, tudi pri senenem nahodu.

Dreamstime
Majaronov čaj lajša prehlad, menstrualne krče, revmo in pomirja jezo.

Pospešuje presnovo maščob

Ker vsebuje grenčine in čreslovine, podpira delovanje jeter in žolča ter s tem presnovo maščob. To je tudi razlog, zakaj majaron dodajamo v mastne klobase in pečenke. Z njim pa lahko popestrimo tudi okus solat.

Zoper menstrualne krče, melanholijo, išias

Že od starih časov velja za spodbujevalca spolne sle. Predvsem je pisan na kožo ženskam, saj spodbuja menstruacijo in izboljšuje prekrvitev maternice. Prav tako lajša simptome predmenstrualnega sindroma. Aromaterapija nas uči, da pomirja živčnost, odpravlja strah, jezo, žalost, tesnobo. Majaron se uporablja tudi v mešanicah za masažo zategnjenih ali pretegnjenih mišic, pri išiasu, revmatičnih in artritičnih bolečinah, športnih poškodbah, migreni, vnetju zapestja in zvinih.

Olajšamo dihanje in očistimo zrak

Ker izboljšuje izločanje škodljivih snovi po fizičnih naporih, je priporočljiv tudi po športu ali večjem pretegovanju. Z njim zdravijo tudi ozebline in modrice. Pozimi lahko damo prgišče majarona v vrelo vodo, da očisti zrak v prostoru in olajša dihanje.