Če imate možnost, izberite zamrznjeno zelenjavo in sadje v okolju čim bolj prijazni embalaži. Nič slabši niso proizvodi v kartonasti embalaži. 

Velikokrat se ob nakupu sveže zelenjave in sadja zdrznemo, ko preverimo državo porekla. Dolga pot transporta večinoma zahteva tudi dodatno, po navadi kemijsko obdelavo, s katero produktom zagotavljajo svežino. Kako zdravi in primerni za uživanje so ti pridelki? Na izbiro imamo še zamrznjeno zelenjavo in sadje, a ob tem marsikdaj pomislimo, ali nista morda oropana precejšnjega deleža pomembnih vitaminov in mineralov. Ali to drži? Kaj je pravzaprav res sveže?

Je »sveže« tudi v resnici sveže?

Pridevnik »svež« se danes zagotovo prepogosto uporablja v propagandne namene. Pridelki po navadi prepotujejo zelo dolgo pot, preden jih dobimo na police trgovin. Pred tem pa še čakajo v skladišču, kjer zorijo, in po nakupu jih nekaj časa hranimo v hladilniku ali na pultu, preden jih zaužijemo. Sveže sadje in zelenjavo pogosto poberejo, še preden zares dozorita. Drugače je sicer pri lokalnih produktih, kjer je transportna pot precej krajša. A če ob bok »svežim« pridelkom postavimo zamrznjene, ugotovimo, da ti vendarle niso tako slaba alternativa. Zamrznjena zelenjava in sadje pred obiranjem povsem dozorita in tako razvijeta višji delež vitaminov in mineralov.

Kje je več vitaminov?

Raziskave, ki so preverjale, koliko hranilnih snovi je v zamrznjeni zelenjavi in sadju v primerjavi s svežimi pridelki, so razkrile presenetljive rezultate. Izsledki so potrdili, da kakovost zamrznjenega sadja in zelenjave ni nič slabša kot pri svežih živilih. Zamrznjeni pridelki so ohranili celo več vitaminov in mineralov. Ta podatek gre pripisati dejstvu, da sadje in zelenjavo, ki sta namenjena zamrzovanju, po navadi oberejo tik zatem, ko zares dozorita, zamrznejo pa ju precej hitro po obiranju. Nakup zamrznjene hrane je torej dobra izbira.