Čiščenje

Temeljita ustna higiena je prvi korak do zdravja

Tea Dečman
6. 1. 2019, 15.59
Posodobljeno: 13. 2. 2023, 11.11
Deli članek:

Čiščenje zob in dlesni je veščina, ki se jo je treba naučiti, žal pa smo pri tem vse prevečkrat površni, nedosledni in premalo osredotočeni, rezultat pa so težave z zobmi.

Dreamstime
98 odstotkov Slovencev ima zaradi nepravilnega ščetkanja zob težave z zobmi in dlesnimi.

SISTEMATIČNO ŠČETKANJE

Zobni lok razdelimo na odseke: levega, srednjega in desnega z zunanje ter zaradi navpične drže krtače štiri z notranje strani. Pri ličnikih in kočnikih običajno zadostujeta dva odseka z lične in dva z ustne strani.

NITKANJE

Nitko vodimo tako, da očistimo obe ščitni ploskvi sosednjih zob, rahlo pritisnemo ob zob in petkrat potegnemo od dlesni proti konici zob.

TEŽJE DOSTOPNA MESTA

Ne pozabimo grizne ploskve stranskih zob. Pogosto tudi spregledamo zadnje ploskve zadnjih zob. Najlažje jih dosežemo pri rahlo priprtih ustih z lične strani.

Koliko plomb imate? Poznate koga, ki nima niti ene? Že ena sama plomba nam pove, da si zob ne umivamo dovolj natančno. Kaj lahko naredite sami? Pravzaprav največ. Številne raziskave znova in znova potrjujejo, da sta ustno in splošno zdravje povezani. Vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) kot najbolj razširjena kronična bolezen tako lahko poveča tveganje za hujše zdravstvene zaplete.

Temeljita higiena je nujna

S temeljito in redno ustno higieno bomo preprečili bakterijam v zobnih oblogah, da bi povzročale vnetje dlesni. Če ne bomo imeli vnetih dlesni, bomo preprečili vnetje globljih obzobnih tkiv. Če v telesu ni kroničnega vnetja, naše zdravje ni ogroženo. Ko govorimo o temeljiti ustni higieni, ne smemo pozabiti, da bo uporaba samo zobne ščetke premalo. Očistiti moramo tudi medzobne prostore z medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Posvetiti pa se moramo še drugim kritičnim predelom v naših ustih: mestom pod mostički, okrog zobnih vsadkov, fiksnega ortodontskega aparata. Pa tudi na redne preventivne zobozdravstvene preglede ne smemo pozabiti.

Pravilno ščetkanje zob

Ščetko prislonimo k dlesnim tako, da polovica ščetin pokriva dlesni, polovica pa zobe. Ščetine usmerimo v zgornjo dlesen. Čistimo z majhnimi krožnimi gibi brez pritiskanja. Enako ponovimo pri spodnjih zobeh. Pri tem se vedno držimo enakega sistema čiščenja, in sicer tako, da zajamemo vsa področja v ustih: zgornje in spodnje zobe, zunanje, notranje in grizne ploskve. Samo tako lahko odstranimo vse zobne obloge, ki so vir bakterij in vodijo do zobne gnilobe. Vsak ima svojo tehniko čiščenja zob, v glavnem pa najprej vsi umijemo zgornji lok. *** POUDAREK: V medzobnih prostorih je največ oblog, očistimo pa jih lahko le z zobno nitko ali medzobno ščetko. ŠTEVILKA: 98 odstotkov Slovencev ima zaradi nepravilnega ščetkanja zob težave z zobmi in dlesnimi. PPS1: Posebno pozornost moramo nameniti predelom okoli fiksnega ortodontskega aparata. PPS2: Umivanje zob je veščina, ki se je naučimo, kot velja za pisanje, branje in podobno.***