RECEPTI

Domača lekarna zoper prve simptome prehlada

Zoran Franc
6. 1. 2019, 09.59
Deli članek:

Ko nas oplazi prehlad, bi naredili vse, da ga čim hitreje odpravimo. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj odličnih nasvetov, kako pregnati prehlad, hkrati pa okrepiti imunski sistem.

Dreamstime
Mešanica jabolčnega kisa in medu bo hitro odpravila bolečine ob vnetem grlu.

Nikar ne dirjajte brezglavo v prvo lekarno, saj večino zdravil najdete kar na domačih kuhinjskih policah. Zdravljenja se lotite premišljeno in sistematično, seveda pa ob vsem tem ne pozabite, da je najpomembnejši počitek.

Vitamin C

Gre za vitamin, ki vam bo gotovo pomagal. Največ ga je v agrumih in skoraj v vsej zelenjavi. Ob prehladu je dobrodošel tudi kot prehranski dodatek. V času prehladov torej še pogosteje posegajte po pripravkih z vitaminom C. Sok agrumov dodajajte čaju. Veliko vitamina C je tudi v šipkovem čaju, zato si ga privoščite čim večkrat.

Da boste čim hitreje odprli oziroma odmašili dihalne poti, inhalirajte zdravilne učinkovine. V vrelo vodo stresite dve žlici kamilic in premešajte. Nad paro vztrajajte vsaj tri minute.

Piščančja juha

Raziskave so dokazale, da piščančja juha vsebuje snovi, ki blažijo vnetje sluznice in olajšajo izkašljevanje. Skuhajte jo vsej prehlajeni družini in jo uživajte čim pogosteje. Idealna hrana je tudi, kadar nimate najboljšega apetita, saj jo lahko uživate namesto napitkov in tako poskrbite za vnos številnih koristnih snovi.

Fiziološka raztopina

Pripravite si mešanico čajne žličke soli in dveh decilitrov vode ter pripravek grgrajte kakšno minuto, saj deluje antiseptično. Pomaga pa tudi mešanica skodelice tople vode, žličke medu in soka pol limone, ki jo popijete počasi, po požirkih. Limona deluje blažilno, med pa krepi imunski sistem.

Jabolčni kis, med in voda

Pri bolečem žrelu je priporočljivo grgrati mešanico žlice kisa in kozarca tople vode. Zdravilen je tudi sirup za izkašljevanje, ki ga pripravite tako, da zmešate enako količino medu in jabolčnega kisa. Vsak kis iz trgovine, jabolčni, vinski ali čisti beli alkoholni, se lahko uporablja v zdravilne namene, vendar je jabolčni kis najbolj znan po blagodejnih učinkih. Jabolka namreč vsebujejo ocetno kislino, ki se v telesu veže z magnezijem in tako odpravlja vrsto bolečin in težav.