VELIKO PIJTE

Tekočina bo namreč poskrbela za izdatno izločanje sluzi, posledično pa tudi za lažje dihanje. Uživajte navadno vodo, čaj z medom in limono ali razredčen sok.

INGVER

preprečuje zožitev bronhijev in vročino. V ta namen popijte skodelico ingverjevega čaja, pripravljenega s čajno vrečko oziroma polovico čajne žličke nastrganega ingverja.

VROČ GORČIČNI OBKLADEK

na prsih pomaga pri mehčanju in izločanju sluzi iz dihalnih poti. Naredite ga lahko sami, če dodate skodelici moke nekaj žlic zdrobljene gorčice ter oboje zmešate z malo vode, tako da dobite kašasto zmes.

Prehlada ste se gotovo nalezli. Da v prihodnje ne bi bilo tako, se izogibajte prostorom, ki so polni ljudi, in poskrbite za dobro higieno rok. Ker si verjetno ne morete privoščiti, da bi zaradi kašljanja in kihanja ostali na bolniškem dopustu, boste na delovnem mestu popazili, da ne bi okužili drugih. Usekovali se boste v papirnate robčke, ki jih boste po enkratni uporabi zavrgli in si zatem dobro umili roke. Če robčka ne bo pri roki, boste kihnili ali zakašljali v komolec, in ne v dlan.

Pazite na higieno tako doma kot v službi

S toplo vodo in detergentom pogosto pomijte predmete, ki se jih stalno dotikate – vi ali gostje: kljuke, telefonske slušalke, računalniško tipkovnico, igrače ... Ne drezajte s prsti v oči, nos ali usta, saj tako omogočite vdor virusov neposredno v sluznico.

Tudi v družini ne pijte iz istih kozarcev in jejte vsak s svojim priborom. Utrjujte obrambno moč telesa in uživajte veliko presnega sadja in zelenjave. Tudi multivitaminska tableta vam lahko pomaga okrepiti imunski sistem. Telesu odlično dene rekreacija. Hudi telesni napori pa mu prej škodijo kot koristijo.

Opustite kajenje

Kajenje uniči zgornjo površino dihal, migetalke v pljučih iz telesa ne morejo več odstraniti povzročiteljev bolezni in tujkov. Ti ostanejo v dihalih in lahko, če ne prenehate kaditi pravočasno, povzročijo ne le številne prehlade, temveč tudi kronični bronhitis in druge zaplete.

Redno zračite

Dihalne poti delujejo le, če so primerno navlažene. Za vzdrževanje vlage v stanovanju pa je dovolj, če redno odpirate okna in zračite stanovanje. Vlažilniki zraka so namreč, podobno kot klimatske naprave, ob zanemarjanju higiene okuženi z glivicami. Sicer si lahko sami pripravite naraven vlažilnik zraka: v loncu skuhajte kamilice oziroma slano vodo, tako da žlico soli vmešate v pet litrov vode, in spustite paro v stanovanje.