KAKO (NE)VARNO JE?

Talne obloge lahko ogrozijo zdravje

Z.F.
1. 1. 2019, 17.37
Deli članek:

Čeprav se zdi izbira vinilnih talnih oblog dobra naložba, ki od vas ne bo zahtevala posebne nege, obenem pa bo trpežna vrsto let, lahko resno ogrozi vaše zdravje. Ftalati, ki jih vsebujejo, imajo vrsto negativnih lastnosti.

Dreamstime
Težava ni v vinilu, temveč zgolj v primeseh, ki skrbijo za mehčanje vinila.

Težave, ki jih povzročajo ftalati, so težko dihanje, kašelj, zamašen nos, rinitis, kožni ekcem …

Vinilne obloge, ki so v zadnjem času ponovno priljubljene in ki zagotavljajo praktičnost ter dolgo življenjsko dobo, pa vendar niso najboljša izbira za vaše zdravje. Za mehčanje vinila se pogosto uporabljajo ftalati, ki pa na naš organizem delujejo kot hormonski motilci.

Nosečnice

Podatki nekaterih študij so pokazali, da ftalati povečujejo tveganje za spontani splav pri nosečnicah. Med drugim naj bi imeli negativen vpliv na inteligentne sposobnosti. Študijo, ki so jo izvedli na Švedskem, so potrdili z odvzemom urina žensk, ki živijo v stanovanjih z vinilnimi talnimi oblogami. Ta je potrdila povečano raven ftalatov v urinu.

Ftalati so zgolj primešani

Treba je poudariti, da vinilne talne obloge same po sebi ne vsebujejo ftalatov. Gre namreč za dodatek, ki je, kot že omenjeno, zgolj namenjen mehčanju vinila. Ker gre za snov, ki je zgolj primešana, se posledično lažje izloča v okolje, kar pomeni, tudi v človeški organizem. Količina vsebnosti ftalatov, ki so jo zaznali švedski raziskovalci v urinu nosečnic s pogostim stikom z vinilnimi talnimi oblogami, ni zanemarljiva in lahko torej resno ogrozi nosečnost.

Izpostavljenost rinitisu, kašlju, ekcemom

Študije švedskega Nacionalnega inštituta za testiranje in razvoj, Nordijske šole za javno zdravje v Göteborgu in študije Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Oslu so dokazale, da otroci, ki živijo v domovih s talnimi in stenskimi oblogami iz PVC, bolj pogosto kažejo simptome, kot so težko dihanje, kašelj, povečano izločanje sluzi, zamašen nos, rinitis in kožni ekcem, kot pa otroci, ki niso izpostavljeni tem dražilcem. V izpostavljeni skupini se pojavlja tudi večje tveganje za razvoj astme in pojav pljučnice. Posebej občutljiva populacija so tudi dojenčki, pri katerih se simptomi kažejo kot manjša telesna teža, povečana aktivnost in druge neobičajne vedenjske značilnosti.