Zdravje

Sončni sadež za zdravje in aromo v vsakem domu

Z.F.
4. 1. 2019, 21.30
Deli članek:

Rumena in kisla – tako najhitreje označimo limono. Tako lupina kot sočno meso sta cenjena v kuhinji, kopalnici ter v kozmetični in farmacevtski industriji.

Dreamstime
Če vas pesti zamašen nos ali sinusitis, si privoščite limonin čaj s kančkom kajenskega popra. Pomaga tudi, če si ohlajeno mešanico počasi zlivate v nosnico

Brez zadržka lahko rečemo, da je limona supersadež, ki vsebuje veliko vitamina C, agrumnih flavonoidov in pektina. V preteklosti so mornarji uporabljali limone kot preventivo in sredstvo za zdravljenje skorbuta – bolezni, ko nastane zaradi pomanjkanje vitamina C. Pa tudi sicer je limona odlična rešitev pred prehladi, in kadar čutimo, da nam pada imunska odpornost. Tokrat se posvečamo uporabi limone v kuhinji. Veste, kje vse vam pride prav?

Razmaščevanje

Limonin sok je odlično naravno sredstvo za razmaščevanje posode in vam bo prihranil marsikateri odmerek tekočine za pomivanje posode. Dovolj bo, če boste v pekač ali ponev nakapljali nekaj limoninega soka, pustili 30 minut ter nato posodo pomili s toplo vodo in detergentom. Bolj zamaščeno posodo in kuhinjske predmete ali stroje podrgnite z limono in pustite delovati čez noč.

Izjemen okus in aroma

Limonin sok je nepogrešljiv v mesnih in predvsem ribjih jedeh, požlahtni pa tudi recepte z rižem. Limono uporabite pri pripravi solat (namesto kisa), pa tudi pri pripravi raznih marinad. Poskrbela bo, da bo meso mehkejše in sočnejše. Aromo lahko jedem dodate z nekaj nastrgane limonine lupinice (riž, juhe, morski sadeži), nepogrešljiva pa je tudi pri pripravi različnih koktajlov.

Sok ali rezine?

Uporabno, okusno in izjemno aromatično je oboje. Kadar si želimo močnejše arome, dodamo jedi limonin sok, a to šele ob koncu kuhanja. Rezine uporabite za okrasitev jedi, nepogrešljive so pri pripravi vročih napitkov.

Za lažje jedi

Limonin sok je odličen za »razmastitev« različnih prelivov: nekaj kapljic v omaki ali marinadi zmanjša občutek mastnosti. Sok limone dodajte tudi pri pripravi francoske solate in tatarske omake. Izboljšali boste okus, jedi pa odvzeli nekaj »teže«. Naj ne manjka niti na krožniku z ocvrto hrano, nič pa ne bo narobe, če jo boste postregli ob kisli mesni juhi