garje
Profimedia
Najpogosteje je prizadeta koža na neporaščenih delih telesa z manjšim izločanjem loja.

Na vzhodu Avstrije so v zadnjega pol leta pri več ljudeh detektirali garje. Gre za parazitsko kožno nalezljivo bolezen, ki jo povzroča majhna pršica, imenovana srbec. Farmaceveti pravijo, da povečano število "garjavih primerov" beležijo že dve leti, še zlasti pa v drugi polovici leta 2018, tudi na Dunaju.

Ljudska modrost garje povezuje s poraznimi higienskim standardom. Toda nečistoča ni pogoj za razvoj bolezni, korigira zdravstvena stroka. Dejstvo je, da se pogosteje pojavljajo tam, kjer je gostota stanovalcev velika in kjer ni pogojev za vzdrževanje osebne higiene, higiene perila in posteljnine.

V Sloveniji je bilo v zadnjih desetih letih največ primerov garij prijavljenih v letu 2002 (587), najmanj pa v letu 2012 (263). V letu 2008 so izbruhnile v študentskih domovih v Ljubljani. Prijavljenih je bilo 18 primerov pri študentih, ter en primer pri osebi, ki je bila zaposlena v študentskem domu. Drugi največji izbruh je bil v letu 2010, v katerem je zbolelo 68 oskrbovancev in zaposlenih iz doma za starejše občane.

Do okužbe z garjami pride predvsem s tesnim telesnim stikom, po dolgotrajnem držanju za roke, spanju v isti postelji ali po spolnem stiku, seznanjajo na Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. Prenos s priložnostnim dotikom, kot je rokovanje ali objem običajno ne predstavlja nevarnosti za okužbo.