DETOKS

Razstrupimo organe, da preprečimo bolezni

Tea Dečman
7. 1. 2019, 06.54
Deli članek:

Za večino beseda razstrupljanje oziroma detoks pomeni le še eno modno muho, in ne pot do zdravja in dobrega počutja. Dejstvo je, da je to daleč od resnice, vendar le, če se razstrupljanja lotimo pravilno.

Dreamstime
Voda ima največjo moč razstrupljanja, v veliko pomoč pa so tudi nesladkani zeliščni čaji in limonada.

KAKO SE LOTITI?

Uživajmo čim več sveže, sezonske zelenjave in sadja, ki delujeta alkalno in zmanjšata zakisanost tkiv kot posledice prevelike obremenjenosti s toksini.

KAJ IZLOČIMO?

Izločiti je treba vso predelano, konzervirano in hitro hrano, ki se v telesu pretvori v kisline in povzroča vnetja, pa tudi živila iz bele moke, sladkor in industrijska olja.

GIBANJE

Če se vsak dan zmerno gibamo, naša kri, limfa in druge telesne tekočine ne zastajajo, sklepi in drugi gibljivi deli telesa pa ostanejo aktivni.

V današnjem času vse bolj bremenimo svoj organizem s sodobnim načinom življenja in številnimi stresnimi dejavniki. Naša prehrana je v veliki meri osiromašena hranil, vitaminov, mineralov in funkcionalnih snovi, vnos predelane in hitre (prazne) hrane, konzervansov in drugih dodatkov pa postaja vse večji. Poleg tega k zastrupljanju človeškega telesa pripomorejo tudi kemično onesnaženje zraka, vode in tal, hitro življenje ter nenadzorovano uživanje zdravil in poživil. Vse to oslabi naš največji izločevalni organ – črevesje. Črevesna stena postane zato bolj prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene in škodljive snovi iz hrane. Imunske celice v krvi take snovi zaznajo kot tujke in jih »napadejo«, pri čemer pa nastane še več toksičnih snovi. Toksini se v telesu kopičijo hitreje, kot so jih izločevalni organi (jetra, črevo, ledvice, pljuča in koža) sposobni izločiti, in sčasoma okvarijo naše organske sisteme, obremenijo mišice, sklepe in porušijo hormonsko ravnovesje v telesu.

Obremenjen organizem hitreje zboli

Posledice zastrupljenosti so številne, in če ne ukrepamo dovolj hitro, lahko vodijo v razvoj kroničnih bolezni, prebavnih težav, preobčutljivosti na hrano in alergijskih reakcij. Osnovni znaki, ki dokazujejo neravnovesje v telesu in to, da moramo podpreti lastne mehanizme razstrupljanja, so: pogosta utrujenost in izčrpanost, razdražljivost, depresija, nihanje razpoloženja, pogosti glavoboli, zgaga, napihovanje, gastritis, sindrom razdražljivega črevesja, preobčutljivostne reakcije na hrano, glivična obolenja, pogosta vnetja, zamašenost nosu (zamašeni sinusi), kožne reakcije, izpadanje las, pogoste bolezni, bolečine v sklepih, mišicah ...