Zelišča

S pomočjo narave nad nosečniške preglavice

T.D.
14. 1. 2019, 17.00
Deli članek:

Če načrtujete nosečnost, čim prej poskrbite za svoje zdravje, da boste imeli v blaženem stanju čim manj nevšečnosti. Je sicer čisto naravno stanje ženskega organizma, ki pa včasih predstavlja pravi izziv.

Dreamstime
Čeprav so zelišča in zeli splošno znani podporniki zdravja, pa so nekateri od njih nosečnicam odsvetovani

Nosečnost je eno najbolj posebnih in po navadi tudi najlepših obdobij v življenju vsake ženske, a v poznojesenskih in zimskih dneh, ko se okoli nas začnejo poditi najrazličnejši virusi in bakterije, nosečnice postane strah, kaj bo, če zbolijo, saj antibiotiki in še vrsta zdravil v tem času niso priporočljivi. Najboljša zelišča za nosečnice so tista, ki bodo dajala telesu zunanjo podporo. Zelo blagodejna zelišča in njihovi pripravki so iz kamilice, ki pomirja. Veliko podporo telesu nudi ječmenova trava, dobra podpora nosečniškim spremembam v telesu pa so tudi peteršilj, preslica, kopriva, rman, brezovi listi in šipek. Jutranjo slabost pomirjata lipa in poprova meta, slabost, ki sili na bruhanje, pa cimet in ingver.

Malinov čaj lajša porod

Malinove liste lahko uporabljamo za čaj ali sedečo kopel, oboje pa je namenjeno lajšanju poroda. Blagodejni so za krepitev in napetost materničnega tkiva in mišic, ki potrebujejo pogosto podporo v zadnjih mesecih nosečnosti. Pitje čaja in izvajanje sedečih kopeli okrepita mišice, ki pomagajo med popadki, in uravnavata količino krvi med porodom. Poparek zelišča pijemo po želji. Potreba po uporabi malinovih listov je sicer zelo različna: nekatere nosečnice potrebujejo to podporo že od petega meseca nosečnosti, druge komaj v zadnjem tednu, nekatere pa tega sploh ne potrebujejo.

Zelišča, ki niso primerna

Čeprav so zelišča in zeli splošno znani podporniki zdravja, pa lahko nekateri od njih na fizični ali energijski ravni motijo razvoj otroka. Najpogosteje uporabljana zelišča v domačih lekarnah, ki pa se jih v nosečnosti odsvetuje, so kolmež, pelin, krhlika, luštrek, rožmarin, žajbelj, vinska rutica, vrba, gabez, baldrijan, brin, sivka, timijan in materina dušica.