Zdravje

Zmote in (ne)resnice o sladkorni bolezni

Tea Dečman
26. 10. 2018, 21.00
Deli članek:

Huda žeja, izredno pogosto uriniranje, motnje vida in izguba telesne teže vas opozarjajo, da imate morda povišano vrednost sladkorja v krvi.

Dreamstime
Preverili smo ponudbo na slovenski obali.

O povišanem krvnem sladkorju na tešče oziroma o preddiabetesu govorimo, ko imamo višji krvni sladkor na tešče, nihanja po jedi pa so normalna. Potrebna je previdnost, saj gre v tem primeru skoraj vedno za začetek presnovnega sindroma, ki se ne odziva na hormon inzulin. Tega proizvaja trebušna slinavka, presnovni sindrom pa skoraj vedno vodi v neuravnovešen krvni sladkor. Kdor še ni diabetik, ima pa preddiabetes, mora nujno ukrepati. To pomeni, da se mora gibati vsaj trikrat na teden in se zdravo prehranjevati.

Neplodnost in debelost

Dolgoletna neurejena sladkorna bolezen je lahko vzrok vrste težav, tudi neplodnosti, tudi pri moških. Drži pa, da je problem večji pri ženskah, prav tako se zdravniki bojijo spontanih prekinitev nosečnosti, če je krvni sladkor v prvih tednih nosečnosti visok. Ali se sladkorna bolezen deduje? Dedovanje je pomembno predvsem pri diabetesu tipa 2, in sicer je možnost obolevanja pri potomcih izjemno visoka, tudi do 90-odstotna. Tip 1 je bolj zagoneten, ker je tudi obolevnost precej nizka – le štirje odstotki vseh primerov diabetesa so tipa 1. Pomembno je, kateri od staršev ima diabetes. Večja je verjetnost obolenja, če je bolnik oče.

Dreamstime
V primeru velikega nihanja krvnega sladkorja, imenovanega tudi ketoacidoza, je potrebna pomoč zdravnika!

Stres, krvaveče dlesni

Obolenje dlesni in tudi parodontoza nista neposredno povezana s sladkorno boleznijo. Vseeno pazite, da boste kar najbolje urejali krvni sladkor. Prav tako pešanje vida samo po sebi še ni znak sladkorne bolezni. A na krvni sladkor močno vpliva stres! Sladkorno bolezen lahko sproži denimo nesreča. Poudariti je treba, da se toleranca telesa na stres poveča z aktivnostjo, in sicer zaradi boljše komunikacije med hormoni. Zato se preventivno odpravite na sprehode, bodite aktivni z otroki, najemite si osebnega trenerja.