Srečanje

Spremembe sistema cestninjena za voznike osebnih vozil? Alenka Bratušek odgovarja

J.P.
26. 10. 2018, 21.17
Deli članek:

Srečali sta se Alenka Bratušek in Violeta Bulc.

Ministrstvo za infrastrukturo
Alenka Bratušek in Violeta Bulc

Srečanje med ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in evropsko komisarko za promet Violeto Bulc je bilo namenjeno predvsem pregledu aktualnega dodajanja na področju infrastrukture v Sloveniji in v Evropski uniji ter projektom in odprtim vprašanjem med našo državo in evropsko povezavo na področju prometa, varnosti in aktualnega vprašanja cestninjenja.

Kot je po srečanju dejala Bratuškova, pri nobenem od vprašanj ni pomembnih razhajanj med stališči Republike Slovneije in Evropske komisije. "Seveda sva govorili tudi o enem najpomembnejših infrastrukturnih projektov, železniški povezavi Divača Koper, kjer sem komisarko seznanila z dejstvi o napredku, ki je bil narejen v času, kar sem prevzela vodenje ministrstva. Ugotovili sva, da naju pri tem projektu čaka še nekaj izzivov, vendar verjameva, da jih bova z žensko energijo in močjo zmogli," je dejala ministrica. V zvezi z vprašanjem o predlaganih spremembah sistema cestninjenja, ki jih trenutno obravnava Evropski parlament, je ministrica ocenila, da ni nobene možnosti za takojšnjo uveljavitev sprememb za voznike osebnih vozil.

Komisarka pa je dejala, da sta se pogovarjali o vseh odprtih postavkah, ki so trenutno v obravnavi v evropskem parlamentu in komisiji. "Govorili sva tudi o varnosti v cestnem prometu, kjer je Slovenija naredila zelo velik napredek in aktivno deluje tudi na evropski ravni. Dobila sem zagotovilo, da se bo to nadaljevalo," je poudarila in dodala, da je bila pomembna tema tudi digitalizacija prometa, kjer je Slovenija ena vodilnih članic Evropske unije in je med prvimi uvedla digitalno cestninjenje za tovornjake.