Draguljarna

Roparja izdale sledi na ročaju macole

S.S.
26. 10. 2018, 20.10
Deli članek:

Sojenje Djordjetu Vostiniću za domnevno vpletenost v rop draguljarne Malalan februarja predlani se je na okrožnem sodišču nadaljevalo z zaslišanjem prič.

Svet24
Obtoženi Djordje Vostinić na sojenje prihaja iz pripora, kot srbski državljan pa se brani s pomočjo tolmačke.

Med drugimi je bil zaslišan tudi kriminalistični tehnik Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) Gavrilo Hadžić glede najdenih bioloških sledi.

Po njegovih besedah je bila na ročaju macole, najdene pred draguljarno, mešana biološka sled vsaj treh moških oseb, med njimi Vostinića, ni pa Hadžić mogel izključiti možnosti, da se je »nekje v ozadju« skrivala tudi ženska biološka sled. To je tudi edini dokaz tožilstva, ki obtoženca povezuje s kaznivim dejanjem. Zastavlja pa se vprašanje, kako je Vostinićeva sled prišla na ročaj macole, saj po izjavah prič ni bil on tisti, ki je med ropom razbijal vitrine, niti ni pred draguljarno odvrgel macole. Tožilstvo sicer trdi, da so si storilci med begom macolo podajali ...

Eden nadzoroval, drugi razbijal, »ženska« plenila

Roparji so draguljarno na Mestnem trgu v Ljubljani obiskali 3. februarja predlani. Moški, preoblečen v žensko, tožilstvo trdi, da Vostinić, je pozvonil v predprostoru. Ko je prodajalka odprla, sta prihitela še dva pajdaša, po besedah prič je eden v rokah držal pištolo, drugi macolo. Moški s pištolo je nadzoroval dogajanje, drugi je z macolo razbijal vitrine, »ženska« pa je dragocenosti nalagala v torbe. Ko so se roparji s plenom, vrednim skoraj pol milijona evrov, pognali v beg, je za njimi planil 42-letni uslužbenec Malalana, a ga je potem eden izmed nepridipravov ustavil s strelom v nogo. Roparji so nato zbežali do toyote, ki jih je čakala na Grudnovem nabrežju, in izginili. Toyoto, ki so jo dan prej ukradli v Kopru, so policisti našli še isti dan v Vodicah.

Grega Wernig/M24.si
Pištolo so policisti našli v Ljubljanici.

Videl je le pištolo leteti v Ljubljanico

Kot priči sta bila včeraj zaslišana tudi uslužbenca komunale, ki najprej sploh nista vedela, za kaj so ju povabili na sodišče. Eden se je potem spomnil, »da so se v centru nekaj streljali«. Videl je dva moška, ki sta tekla, in to, da je eden od njiju v Ljubljanico vrgel pištolo, kar je tudi pokazal policistu, »in to je bilo to«. Ker sta bila na drugi strani reke zatopljena v delo, pretirane pozornosti nista posvečala dogajanju, ki ga razčiščuje sodišče. Kot je znano, eden od roparjev še vedno ostaja neznan, Ivana Markovića, ki je na begu, iščejo s tiralico, Petar Škoro, voznik, pa je bil ropa oproščen, ker je tožilstvo slabo spisalo obtožnico. Obsodilno sodbo, 10 mesecev zapora, je Škoro slišal le za odvzem motornega vozila. Nadaljevanje sledi 29. aprila.