trgovina z ljudmi

Mladoletno dekle so starši kot nevesto prodali v Italijo

Gabrijel Toplak
26. 10. 2018, 20.20
Deli članek:

Tožilstvo glavno vlogo pri dogovoru za poroko pripisuje njenemu dedku.

Profimedia
Italijanska družina naj bi dekle prisilila v služabništvo, ji omejila gibanje in odvzela dokumente.

Na okrožnem sodišču je pred sodnico Vanjo Verdel Kokol stekel predobravnavni narok zoper vpletene v trgovino z ljudmi. Dogodek sega v leto 2014, ko sta starša mlade Mariborčanke, Nafija in Nevzet B., svojo hčer, ki sta ji do polnoletnosti manjkala dva meseca, kot nevesto prodala v Italijo. Dekletu je po dobrem mesecu dni nekako uspelo pobegniti in zatekla se je na tamkajšnji center za socialno delo.

Po prepričanju tožilstva sta se njuna starša z zakoncema, Gazmenom in Gulyo H., dogovorila, da se bo poročila z njunim mladoletnim sinom, italijanska družina pa naj bi za nevesto plačala 15.000 evrov. Tožilstvo je največjo krivdo pripisalo dekletovemu dedku, Hasaniju F., ki je bil v preteklosti že obsojen zaradi vpletenosti v trgovino pri drugem dekletu, a je bilo takrat to dekle kupljeno za bistveno nižjo ceno kot njegova vnukinja.

ZAVRNILA »PONUDBO« TOŽILKE

In ker je sodni izvedenec ocenil, da prvoobtoženi Hasani F. ni sposoben sesti na zatožno klop, sta tokrat pred sodnico sedla le zakonca iz Italije, starša oškodovanke, kot je dejala Verdel Kokolova, pazaradi hčerinega nenadnega poslabšanja zdravja po operaciji nista zmožna prisostvovati na obravnavi. Mateja Artenjak, okrožna državna tožilka, je Gazmenu H. v primeru priznanja krivde ponudila dve leti in pet mesecev zapora, njegovi soprogi pa mesec dni nižjo kazen, a se nihče od njiju ni želel pogoditi. Sta pa vseeno sodišču predlagala zaslišanje več prič, zagovornik obtoženega tudi predvajanje fotografij in videov s poročne zabave v enem od mariborskih gostinskih lokalov, ki bodo po njegovem ovrgli zatrjevanje tožilstva, da je bila oškodovanka v poroko prisiljena.

Gabrijel Toplak
Osumljeni bodo na zatožno klop spet sedli predvidoma januarja.

ŠE PREDOBRAVNAVNI NAROK ZA STARŠA

Sodnica Verdel Kokolova je za italijanska zakonca razpisala začetek sojenja predvidoma januarja. Takrat pa bi lahko pred sodišče stopila tudi starša oškodovanke, a je to odvisno od njune izpovedbe na decembrskem predobravnavnem naroku.