56-letni staroselec

FOTO: To je Trumpov podpornik, ki naj bi pošiljal bombne pošiljke

J.P.
26. 10. 2018, 19.08
Posodobljeno: 26. 10. 2018, 21.36
Deli članek:

Danes so na Floridi pridržali 56-letnika, ki je osumljen, da je poslal najmanj 13 sumljivih pošiljk in paketov z bombami.

Facebook
Cesar Altier Sayoc lani na zborovanju v Washingtonu.

Osumljenec je velik podpornik ameriškega predsednika Donalda Trumpa. 56-letni Cesar Altier Sayoc je ameriški staroselec in bodibilder, kruh pa si je služil v nočnem klubu. Iz njegovih objav na družabnih omrežjih je razvidno, da ni navdušen nad Hillary Clinton. Naokrog se je prevažal z belim kombijem, polepljenim s Trumpom naklonjenimi nalepkami. Aretirali so ga v kraju Plantation.Osumljen je najmanj petih kaznivih dejanj, od sestavljanja eksplozivnih naprav do grožnje nekdanjim predsednikom, zaradi česar mu grozi do 58 let zapora.

V pridržanju

Osumljenec je trenutno v pridržanju FBI in kot je povedal direktor tega preiskovalnega urada Chris Wray, so ga z nevarnimi pošiljkami povezali na podlagi prstnih odtisov in sledov DNK. Wray je še povedal, da so doslej odkrili 13 sumljivih pošiljk, ki so vse vsebovale podobno eksplozivno napravo - približno 15-centimetrsko cev z uro, baterijo, žicami in gorivom za eksplozijo. Kot je poudaril, ni šlo za potegavščino in te naprave so bile nevarne. Opozoril je tudi, da bodo morda kakšno še našli, prav tako še ni povsem jasno, ali je osumljenec deloval sam ali v skupini. Več o motivih osumljenca Wray v interesu preiskave, ki se nadaljuje, ni želel govoriti, je pa poudaril, da je bila preiskava zelo obsežna. Potekala je v več ameriških zveznih državah, sodelovalo pa je več različnih agencij in služb. Pohvalil je tudi zelo hiter razplet preiskave in dejal, da "kaj takega običajno vidimo le v filmih", poroča STA.

Twitter
Kombi, ki ga je vozil.

56-letnik, ki živi na Floridi, je sicer prebivalec New Yorka. Tuji mediji poročajo, da naj bi že imel kartoteko, saj naj bi v preteklosti grozil sodnikom.

Trumpov odziv

Trump je danes delo preiskovalcev pohvalil kot neverjetno dejanje, bombne pošiljke pa označil za dejanja terorizma in podla dejanja, "ki nimajo prostora v naši državi". "Ne smemo dovoliti, da bi se politično nasilje usidralo v naši državi. Tega ne smemo dovoliti," je v Beli hiši dejal Trump in tudi on potrdil, da je bil prijet osumljenec, piše STA.