BREZ PROTIKANDIDATA

To so občine, v katerih volivci ne bodo imeli nobene izbire

Luka Tetičkovič
26. 10. 2018, 20.00
Deli članek:

V Sloveniji je kar 30 občin, v katerih župani na volitvah nimajo protikandidata. Zakaj?

STA
»To morate naše volivce vprašati.«

V nekaterih občinah se za župansko mesto kar drenjajo, v drugih pa sploh ni izbire. Zakaj je tako, smo vprašali devet županov izmed 30 občin, v katerih se župana nihče ni odločil izzvati. 

Ludvik Orban, Hodoš: »To morate naše volivce vprašati.«

Volivci drobne občine Hodoš na severovzhodu Slovenije bodo na volitvah v prvem krogu županski mandat podelili Ludviku Orbanu, ki je edini kandidat za to funkcijo. Podobno je med kandidat za občinske svetnike, za sedem mest namreč kandidira samo osem ljudi. Zakaj? Orban ni želel špekulirati. Napotil nas je na volivce.

Metod Ropret, Brezovica: »Zadnje tri mandate dobro opravljamo svoje delo.«

Streljaj stran od Ljubljane je občina Brezovica, v kateri bo četrti županski mandat zagotovo prevzel Metod Ropret. Na volitvah nima protikandidata, zakaj? Težko oceni. »To nikoli ni zgodba enega človeka, temveč ekipe. Na neki način se nam izkazuje, da zadnje tri mandate dobro opravljamo svoje delo,« nam je pojasnil po telefonu.

Arsen Perić
Metod Ropret

Stanislav Poglajen, Komenda: »Če ne bi dovolj hitro najavil kandidature, bi bili vsaj še trije protikandidati.«

Med Kranjem in Mengšem naletimo na občino Komenda. Med dobrimi 6000 prebivalci se ni našlo nikogar, ki bi županu Stanislavu Poglajnu zatresel stolček. Zakaj? »Lahko bi rekel, da uspešnemu delu v tem mandatu glede na stanje, kakršno je v občini. Pa verjetno tudi temu, da sem dovolj hitro najavil svojo kandidaturo. Prepričan sem, da če je ne bi, bi bili vsaj še trije protikandidati.«

STA
Župan občine Komenda Stanislav Poglajen.

Branko Belec, Križevci: »Znal sem povezati mestni svet, stranke so se pustile pred vrati.«

Sredi Murskega polja je občina Križevci, v kateri imajo tovarno strešnikov in umetno akumulacijsko jezero z ugodnimi razmerami za deskanje. Imajo pa tudi župana, ki je na volitvah že praktično zmagal. »Znal sem povezati občinski svet, stranke so se pustile pred vrati, delali smo za občane. Veliko smo pridobili z razpisi, ljudje so to očitno prepoznali,« si Branko Belec pojasnjuje, zakaj nima izzivalca za županski stolček.

STA
Župan Občine Križevci Branko Belec.

Peter Misja, Podčetrtek: »Združim vse stranke in brcamo na isti gol.«

Pravi veteran volitev brez protikandidata je gotovo Peter Misja iz občine Podčetrtek. Ali je prepričal volivce ali ne, se mu ni treba spraševati že petič zapovrstjo. V profesionalnem življenju strojevodja vlakovnih kompozicij, v prostem času neprofesionalni župan. »Nisem postavil nobene politike, pokazal sem delo, ki daje rezultat. Politike se gremo po volitvah, ko združim vse stranke in 'brcamo na isti gol', kot mi rečemo,« nam je Misja razložil recept svojega uspeha. To in objektiven uspeh občine Podčetrtek pri tako imenovanih razvojnih projektih, bi lahko dodali.

STA
Župan občine Podčetrtek Peter Misja.

Matej Pečovnik, Nazarje: »Dobro smo delali štiri leta, jaz, občinski svet in občinska uprava.«

Muzej gozdarstva in lesarstva ter redek izvod Dalmatinove Biblije so značilnosti občine Nazarje. To in seveda 2588 občanov, med katerimi se ni našel protikandidat županu Mateju Pečovniku. »Dobro smo delali štiri leta, jaz, občinski svet in občinska uprava,« si to zaupanje pojasnjuje Pečovnik.

STA
Matej Pečovnik

Darinka Fakin, Majšperk: »Kandidatura izzivalcev zahteva delo, ki ne obrodi rezultata.«

Nekje pod obronki Haloz je občina Majšperk, v kateri že skoraj dve desetletji hlače nosi Darinka Fakin. V lokalno politiko je vstopila že leta 1994 kot predsednica občinskega sveta, kmalu je postala županja in njene razrešnice še kar ni na obzorju. »To je moja peta kandidatura za županjo in do zdaj sem vedno imela vsaj enega protikandidata, vendar so bile volitve zadnje tri mandate zaključene z veliko večino (na zadnjih volitvah prek 85 %) v prvem krogu. To verjetno pove, da imam glede na moje delo podporo med volivci in tako zahteva kandidatura izzivalcev delo, ki ne obrodi rezultata,« nam je pojasnila, zakaj ni protikandidata.

STA
Županja Majšperka Darinka Fakin.

Franjo Golob, Vuzenica: »Lokalne politike ne mešamo z državno.«

Drugi mandat brez izzivalca je tudi Franjo Golob, župan Vuzenice. Podobno kot ostali daje občane na prvo mesto, državno politiko pa pušča pred vrati občinskega sveta, pravi. »Moja ocena je, da so občani zadovoljni z delom dosedanjega župana in občinskega sveta. Nemara je to tudi rezultat našega truda, da lokalne politike ne mešamo z državno,« je povedal po telefonu.

STA
Župan Občine Vuzenica Franjo Golob

Dušan Krebel, Mežica: »To je zame še večja obveza.«

Nekoč se je v Mežici kopalo rudo, zdaj v podzemlje zahajajo le še turisti. A očitno so občani s transformacijo nekoč industrijskega mesta tako zadovoljni, da so županu Dušanu Kreblu zaupali naslednji mandat, še preden so odvrgli glasovalne lističe. »Iskreno, težko najdem en sam razlog,« je Krebl odgovoril na naše vprašanje, »bolj bi poudaril, da je to zame še večja obveza, da v teh štirih letih, ki so mi zaupana že pred uradnim rezultatom, opravim kar najboljše delo. Za to sem jim zelo hvaležen.«

STA
Župan Občine Mežica Dušan Krebel.