Pasti svetovnega spleta

Postajamo sužnji sodobne tehnologije?

Tea Dečman
26. 10. 2018, 20.50
Deli članek:

Težave s prekomerno uporabo računalnika, pametnih telefonov in tablic se navadno začnejo, ko prizadeti pred realnostjo beži v spletni svet.

Dreamstime
Računalniki nam praviloma lajšajo življenje, če se jim ne posvečamo preveč.

Najpogosteje so žrtve zasvojenosti mladostniki, stari med 12 in 18 let, med katerimi so tako fantje kot dekleta. Zasvojenosti z internetom pa so bolj izpostavljeni tisti z določenimi osebnostnimi lastnostmi. Glede na spol so k razvoju zasvojenosti s spletnimi igrami bolj nagnjeni fantje. Zasvojenosti ali čezmerni uporabi družbenih omrežij, klepetalnic, gledanju serij ... pa so bolj izpostavljena dekleta.

Navada je računalnik

Obstajajo nekateri dejavniki, ki lahko vodijo v zasvojenost s spletom. Rizični dejavniki za razvoj zasvojenosti s spletom so prav gotovo prezgoden in nenadzorovan stik z napravami, slab zgled staršev, kaotične družinske razmere in navade, neaktivno preživljanje prostega časa ali slabo strukturiran prosti čas, na primer otrok ali mladostnik poleg šole nima drugih zadolžitev, odgovornosti, ima dovoljenje, da prosti čas preživlja na spletu in podobno. Rizični dejavnik so tudi neustrezne strategije reševanja težav, ki jih posameznik navadno prevzame iz družine (izogibanje reševanju težav, tabuji, prevelik nadzor nad čustvi ali čustvenim izražanjem, zasmehovanje, kritiziranje). Spletna vsebina, ki jo posameznik doživlja kot prijetno, sprostilno, tako postane strategija reševanja težav in stisk.

Starši, ukrepajte!

Otroku, ki ima težave s čezmerno uporabo spleta, lahko precej pomagajo že starši sami. Lahko mu do neke mere pomagajo strukturirati prosti čas, mu dajo starosti primerne naloge in odgovornosti, ga motivirajo in spodbujajo k druženju v živo in k različnim prostočasnim dejavnostim. Pri tem je pomembno upoštevati, da otrok ali mladostnik v teh aktivnostih uživa, se v njih samopotrjuje in se jih v splošnem rad udeležuje.