KRALJEVI DVOR

Kraljica Elizabeta do Maxime nenavadno raznežena

Sonči Nered Čebašek
26. 10. 2018, 20.40
Deli članek:

Tesne vezi, ki jih imata nizozemski in britanski dvor, ob vsakem srečanju aristokratov vedno znova presenetijo. Tokrat pa so bili dobri odnosi očitni bolj kot kadarkoli prej.

Profimedia
Kraljici Elizabeta in Maxima.

Nekajdnevni obisk nizozemskega kralja Willema-Alexandra in kraljice Maxime v Londonu je prav posebej imeniten, saj ju gosti kraljica Elizabeta II., kar je izjemna redkost. V zadnjih letih najvplivnejša monarhija na svetu namreč mesto gostitelja prepusti kateremu od mlajših družinskih članov, ona pa pomembne aristokrate le sprejme in za kakšnega morda pripravi še banket.

Poljubljanje

Nizozemski kraljevi par pa je britanski kraljici očitno pri srcu bolj kot vsi drugi. Ne le da jima je pripravila državniški banket, na katerem so morali biti po njenem ukazu prisotni vsi družinski člani in nositi najbolj dragocen nakit, ampak ju je ona osebno sprejela in z njima preživela tudi naslednji dan.

Pofimedia
Nizozemska kraljica je angleško poljubljala vsak dan.

Kar pa je vse dobesedno šokiralo, je obnašanje nizozemske kraljice. Maxima Elizabeto poljublja, kar je po vseh dvornih pravilih izrecno prepovedano. Fotografije poljubov so obšle svet in požele tudi malce zgražanja, a poznavalci razmer na dvoru in odnosov med aristokrati so jasni: Maxima brez posebnega dovoljenja tega nikoli ne bi storila. Elizabeta ji je brez dvoma dala za telesni stik posebno dovoljenje, kar je seveda izjemna čast, ki jo doživi le redkokdo.

Spregovorila

Je pa na banketu kraljica prekršila še eno nepisano pravilo, ki ga je sicer postavila sama sebi: nikoli namreč ne govori o političnih temah. Tokrat pa je bil glavna tema njenega nagovora izstop Velike Britanije iz Evropske skupnosti. Poudarila je, da se kljub novemu poglavju v njihovi zgodovini veseli prihodnjega sodelovanja z vsemi evropskimi državami, še posebej pa z Nizozemsko, ker je po vrednotah najbolj podobna Združenemu kraljestvu.