Zdravje

Oljčni listi imajo 30-krat več antioksidantov

Z. F.
21. 10. 2018, 18.00
Deli članek:

Ste vedeli, da so listi izjemno okusnih oliv, prava senzacija in da vsebujejo kar 30-krat več antioksidantov kot oljčno olje?

Dreamstime
Oljčni listi vsebujejo številne antioksidante in aminokisline.

Vse od druge polovice 19. stoletja se raziskovalci ukvarjajo z raziskovanjem zdravilnosti oljčnih listov. K raziskovanju so jih napeljala predvsem ljudska izročila, ki pravijo, da oljčni listi krepijo telo, delujejo proti prehladu, gripi, ušesnim in urinalnim infekcijam ter okužbam s herpesom in bradavicami.

Okrepite imunski sistem

Strokovnjaki so ugotovili, da nas oksidanti, ki se skrivajo v listih oljke, varujejo pred negativnim vplivom prostih radikalov, ki povzročajo nevarne poškodbe celic. Tako nas ščitijo pred številnimi boleznimi današnjega časa, kot sta artritis in rak, ter varujejo pred kardiovaskularnimi in degenerativnimi boleznimi (demenca, alzheimerjeva in parkinsonova bolezen).

Preženite gripo in herpes

Že stare mediteranske kulture so poznale dobrobit oljčnih listov in tako pripravljale številne »zvarke«, s katerimi so zdravile različne bolezni. Dokazano je, da listi oljke pomagajo pri prehladu, gripi in raznih okužbah. Z njimi so zdravili raznovrstna obolenja, ki so vključevala povišano telesno temperaturo in bolečine. Delujejo protibakterijsko, protivirusno in protiglivično.  

Kako jih uporabljamo?

Ljudska medicina uči, da se liste uporablja navadno v čajih. Oljčne liste najprej posušimo, nato pa zdrobimo. Žličko posušenih oljčnih listov prelijemo z vrelo vodo in pustimo delovati 10 minut. Čaj nato precedimo in pijemo po požirkih. Dnevno si lahko privoščimo do tri skodelice.

Dreamstime
Obiranje oliv se je že začelo, ne pozabite nabrati še listov.

Kdaj jih nabiramo?

Oljčne liste je najbolje nabirati spomladi pred ali med cvetenjem ali jeseni po obiranju. Če jih boste obirali spomladi, posmukajte liste z obrezanih vej. A pri tem pazite, da boste smukali samo liste, ki niso škropljeni, in nikar ne pobirajte vsega povprek, saj so le ekološki zares varni za uporabo. Namesto čaja lahko pripravite tudi tinkturo. Oljčne liste za štiri tedne namočite v žganje in postavite na svetlo mesto. Po želji lahko dodate nekaj sladkorja.

Nižji krvni tlak 

Pripravki iz oljčnih listov nižajo krvni tlak, širijo stene žil in tako zmanjšajo pritisk nanje. Tovrstno delovanje so potrdile raziskave na ljudeh in živalih. Čaj spodbuja tudi boljše delovanje celotnega kardiovaskularnega sistema.

Urejen holesterol

Znanstveniki so z raziskavami ugotovili, da sestavine v oljčnih listih nižajo raven slabega holesterola in zvišujejo raven dobrega holesterola. Ugotovili, so, da je povišan holesterol povezan s številom prostih radikalov.

Sladkorna bolezen

Oljčni listi imajo velik vpliv na urejanje sladkorja v krvi. Ljudska medicina tako priporoča uporabo oljčnih listov pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2.