Obrambna moč

S toplo vodo odženemo viruse, kašelj in vnetja

Tea Dečman
26. 10. 2018, 07.10
Posodobljeno: 26. 10. 2018, 16.42
Deli članek:

Čeprav je kemijska sestava vode vedno enaka, pa ima topla voda popolnoma drugačne učinke na telo kot mrzla.

Dreamstime
Na obrambno moč vplivamo s srkanjem in kopelmi.

Če v telesu primanjkuje vode, lahko postanemo utrujeni, razdražljivi, imamo glavobole ali težave z odvajanjem, naša koža postane suha. Po drugi strani prevelik vnos tekočin zmanjša moč prebavnega sistema, kar privede do povečanja telesne teže in upočasnitve presnove. Treba je torej izbrati srednjo pot in piti ravno prav.

Zakaj topla voda deluje?

S prekuhavanjem se iz vode odstranijo trdi delci, kar jo naredi bolj lahko in subtilno. Taka voda lažje prodre v globlja tkiva in pomaga odpravljati vodotopne toksine. Njena druga lastnost, toplota, pa spodbudi prebavo. Ko naš prebavni sistem deluje kar najbolje, so vsi presnovni procesi, vse do celic, učinkovitejši, strupi se hitro odstranjujejo, to pa pripelje do tega, da je tudi naš imunski sistem sposoben opraviti z vsemi bakterijami in virusi. Ključ do močnega imunskega sistema sta ravno odlična prebava in presnovna funkcija vse do celic. Prekuhana, zelo topla voda pa ima tudi druge zdravilne učinke: pomaga pri prehladu, kašlju, bolečinah v grlu, težavah s pljuči in alergijami, čisti ledvice in mehur ter tudi limfni sistem.

Kako jo uživati?

Najboljše je, da zjutraj zavremo liter in pol vode ter jo kuhamo toliko časa, da povre na polovico prvotne količine. To vodo prelijemo v termo posodo, ki jo lahko vzamemo s seboj in vodo pijemo čez dan. A bolj kot količina vse popite vode je pomembno, da nekaj požirkov te zelo tople vode naredimo vsakih 30 minut. Pijte med enim in drugim obrokom, torej med zajtrkom, kosilom in večerjo, ter nikoli v večjih količinah. Vodo pijte vsaj 30 minut pred obrokom oziroma po njem. Količina zaužite vode je odvisna od naše konstitucije in zdravstvenega stanja, starosti, športne dejavnosti ter letnega časa.

Parna kopel

V zaprti kabini za prhanje odpremo vročo vodo za tri minute. Medtem si v topli kopalnici namažemo telo z mandljevim ali sezamovim oljem ter se na hitro oprhamo s tako vročo vodo, kolikor še lahko prenesemo.

Voda z ingverjem

Pomaga krepiti imunski sistem in deluje proti virusom. Liter vode zavremo z dvema rezinama ingverjeve korenine (neolupljene) in vremo toliko časa, da ostane le še 875 ml tekočine.

Profimedia
Topla voda imunskemu sistemu pomaga, da se okrepi.