Osteoporoza

Prizadene vsako tretjo žensko, staro osemdeset let

T. D.
21. 10. 2018, 16.00
Deli članek:

Že v otroštvu z napačno prehrano in zgrešenimi navadami začnemo postavljati temeljne okoliščine za poznejšo bolezen. Bi morali o tej bolezni vedeti še kaj?

dreamstime
Da bo starost prijetna in brez bolečin.

Osteoporoza je zelo pogosta bolezen, a nas nanjo največkrat opozori šele nenavaden zlom kosti oziroma zdrs medvretenčne plošče, zato je zelo pomembno, da si že po 40. letu prvikrat izmerite kostno gostoto. Če je v družini prizadeta ena sorodnica, zlasti če je doživela visoko starost, to še ne pomeni, da boste zboleli tudi vi. Če pa si je vaša mati v pozni starosti zlomila kolk, je pri vas tveganje za osteoporozo nekoliko večje, zato le bodite dosledni pri preventivnih pregledih.

Kako pomembna je prehrana?

Bistveni pogoj za zdravljenje bolezni in njeno preprečevanje je sprememba prehranskih navad. Na dan potrebujete gram kalcija. V mladosti, med nosečnostjo ali v poznih letih naj bi zaužili celo od 1,2 do 1,5 grama kalcija dnevno. Za vnos grama kalcija v telo pa morate denimo na dan popiti pol litra mleka ali pojesti 50 gramov trdega sira ali dva lončka jogurta. Veliko vitamina D, ki omogoča absorpcijo kalcija, vsebujejo prav tako mlečni izdelki in mastne ribe. Če ne gre, se posvetujte o jemanju prehranskega dodatka, ki naj vsebuje tudi vitamin D. Bolnikom z osteoporozo bolj ustreza vegetarijanska prehrana, v kateri je prav tako veliko kalcija, denimo v brokoliju in zelju ali morskih algah, ki jih najdete tudi v številnih prehranskih dodatkih.

Telesna dejavnost

Gibanje mišic močno spodbuja delovanje kostnih gradilnih celic, osteoblastov. Zmerna športna dejavnost torej krepi mišično in kostno tkivo, hkrati se veča splošna obrambna moč telesa. Vaditi moramo po možnosti vsak dan in nikar ne obupajmo, če se že po nekaj dneh ne pokaže pričakovani uspeh. Za preprečevanje bolezni si vsak dan sestavite in uskladite seznam vaj za moč. Če je bolezen že tu, naj pri tem sodeluje zdravnik ali fizioterapevt.

Razvade

Varčujte pri sladicah, sladkorju, vnaprej pripravljenih jedeh in konzervah. Pretirano pitje alkohola slabo vpliva na sprejem kalcija in vitamina D, enako je s cigaretami.

Stres

Kadar smo žalostni in v skrbeh, jemo slabo hrano, zagode nam jo prebava, za šport pa nismo preveč razpoloženi. Poleg tega čustveno trpljenje pripelje do zakisanega telesa, ki nato iz kosti črpa kalcij.

Zlomi

Najbolj učinkovito se obvarujemo pred kostnimi zlomi s previdnostjo v vsakdanjem življenju. Tudi alternativno zdravljenje lahko pripomore, da se bolečine ublažijo ali se zmanjša tveganje za zlom kosti.