Višina

Deset centimetrov nad povprečjem predstavlja za deset odstotkov večje tveganje za raka

R.T.
24. 10. 2018, 11.27
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 11.44
Deli članek:

Tveganje, da zbolite za rakom, je vsakih 10 centimetrov za 10 odstotkov večje

Profimedia
Visoki ljudje so "zgrajeni" iz večjega števila celic, zaradi česar je verjetnost, da bi kaj lahko šlo narobe, toliko večja (fotografija je simbolična).

Rezultati nedavne raziskave kažejo, da se tveganje, da oseba zboli za rakom, vsakih 10 centimetrov nad povprečno višino poveča za 10 odstotkov. Tveganje je za visoke ženske večje kot za visoke moške – za 12 odstotkov v primerjavi z 9 odstotki za moške. Visoki ljudje so pač "zgrajeni" iz večjega števila celic, zaradi česar je verjetnost, da bi kaj lahko šlo narobe, toliko večja.

Hormon IGF-1

Raziskovalci z Univerze Kalifornija ugotavljajo, da bi lahko vpliv imel hormon, ki stimulira rast, imenovan IGF-1. Ta pospešuje deljenje celic, ko te rastejo, obenem pa tudi povečuje verjetnost, da se bodo spremenile v tumorje, kažejo rezultati raziskave. Omenjeni raziskovalci so izračunali povprečno višino za moške (175 centimetrov) in ženske (162 centimetrov), nato pa ocenili tveganje za 23 vrst raka. Pri ženskah so opazili največje povečanje tveganja za rakava obolenja ščitnice, kože, limfatičnega sistema, debelega črevesa, jajčnikov, dojk in maternice, pri moških pa ščitnice, kože, limfatičnega sistema, debelega črevesa, ledvic, žolčnega trakta in osrednjega živčnega sistema. Tveganje se je za vsakih 10 centimetrov nad povprečno višino povečalo za 10 odstotkov. Višina pa ne vpliva na povečanje tveganja za nastanek raka na požiralniku, želodcu, ustih ali na materničnem vratu pri ženskah, pri moških pa za nastanek raka na želodcu.

Njihove ugotovitve kažejo tudi, da nekatere vrste pritlikavosti zmanjšujejo tveganje – v primeru laronovega sindroma naj bi bilo tveganje, da oseba zboli za rakom, za polovico manjše kot pa pri povprečni osebi.

Tveganje večje pri moških

Strokovnjaki so analizirali podatke iz Južne Koreje, Norveške, Švedske in Avstrije. So pa poudarili, da rezultati njihove raziskave ne pomenijo, da je tveganje za nastanek raka na splošno pri ženskah večje kot pri moških – tveganje je pri njih v primerjavi z ženskami do 55 odstotkov večje.