Zdravje

Zelnica ali zeljni sok zoper različne bolezni

Z.F.
20. 10. 2018, 21.05
Deli članek:

Kapusnice niso zgolj odlične za pripravo enolončnic in za zimske jedi, temveč jih ljudska medicina uporablja tudi za zdravljenje različnih obolenj. Ste vedeli, da lahko naravno pozdravite naglušnost?

Dreamstime
Ljudska medicina svetuje uživanje treh žlic kislega zelja dnevno.

Nikakor ne smemo prezirati uradne medicine in strokovnega zdravniškega mnenja, a do neke mere lahko zaupamo tudi ljudski medicini in modrostim, ki se prenašajo že stoletja. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj zanimivih receptov, ki bodo vašo bolezen pozdravili ali pa olajšali njene simptome. Preizkusite jih!

Šumenje v ušesih  

Semena gorčice (20 g) zmeljite v prah in dobro premešajte s pretlačenimi figami (200 g). Kašo nato nanesite na košček vate in vstavite kot oblogo v uho.

Črevesni paraziti

Pri obolenjih, kot so gliste pri otrocih in drugi črevesni paraziti, uživajte žlico soka svežega zelja na vsaki dve uri. Dobro je, da redno uživate tudi solato, pripravljeno iz kislega zelja, česna in olivnega olja, dvakrat dnevno.

Dreamstime
Izredno zdravilen je tudi sok svežega zelja.

Naglušnost

Pred spanjem namočite kosem vate v zelnico in jo vstavite v uho. Pustite delovati čez noč, zjutraj pa kosem vate odstranite. Ponavljajte, dokler se sluh ne izboljša.

Alergije in ugrizi

Alergijske reakcije na koži lahko ublažite tako, da na prizadeto mesto položite list kislega zelja ali pa mesto večkrat dnevno namažete z zelnico. Kislo zelje je odlična pomoč tudi pri pikih komarjev, čebel in os.

Pomoč pri tuberkulozi

Kadar nastopijo resnejši simptomi tuberkuloze, lajšajte simptome z zelnico, ki ste ji dodali mleta semena lanu in kumine, vsakega po eno čajno žličko na deciliter zelnice. Pripravek uživajte 14 dni, vsaki dve uri po eno žlico. Zelnica ne sme biti preslana, sicer jo razredčite z vodo.

Juha proti utrujenosti

Popražite nekaj moke na olju, da porumeni. Nato odstavite z ognja, dodajte mleto papriko in zelnico. Mešanico dobro premešajte in pazite, da ne nastanejo grudice. Vrnite na ogenj in zavrite. Nato dodajte rezance in začinite po želji.