ŠČITNIČNI HORMON

Kaj imajo skupnega stres, jod in smutiji?

T.D.
22. 10. 2018, 07.01
Deli članek:

Žleza ščitnica je ena najpomembnejših žlez z notranjim izločanjem v našem telesu in ima pomembno vlogo, ko govorimo o hormonskem ravnovesju.

Dreamstime
Ljudje z motenim delovanjem ščitnice imajo pogosto velike težave s počutjem.

Bolezni ščitnice

Če je ne zdravite, lahko tvegate sladkorno bolezen, visok krvni tlak, težave z dihanjem, depresijo in migreno. Ščitnica je glavni regulator presnove, zato ima močan vpliv na presnovo ogljikovih hidratov in raven energije.

Ščitnica je izjemno pomembna žleza v našem telesu. Izloča ščitnična hormona T4 (tiroksin) in T3 (trijodtironin), ki imata pomembno nalogo, saj uravnavata telesno presnovo, vplivata na telesno težo in stopnjo porabe energije. Hiperaktivna ščitnica lahko vpliva na alergije, lahko se pojavijo težave s kožo, suhi lasje, utrujenost, razdražljivost, prebavne težave, težave s spanjem ali slabo prenašanje mraza.

VAŽNO JE, KAJ JESTE …

Za dobro delovanje ščitnice je treba skrbeti in uživati uravnoteženo prehrano. Da ščitnični hormon dobro deluje, potrebujete naslednje vitamine in minerale: jod, omega 3 maščobne kisline, vitamine B2, B3, B6, B8 in B12, ki jih najdemo v jajcih, mleku, ribah, gobah, zelju, orehih, arašidih, mandljih, avokadu. Da ščitnica dobro deluje, potrebujemo tudi selen, ki ga najdemo v brazilskih oreščkih, orehih, čebuli, česnu, paradižniku, brokoliju in morski hrani.

… IN ČEMU SE IZOGIBATE

Če imate težave s ščitnico, pri prehrani poslušajte svoje telo. Ko imate željo po brokoliju, si ga privoščite v okviru uravnoteženega kosila. Brokoli, kot tudi vse druge križnice (zelje, cvetača, ohrovt, repa, koleraba), vedno skuhajte. Odsvetujemo pa vam uživanje svežih križnic v obliki smutijev, ker tako naenkrat v telo vnesete preveč žveplovih glikozidov, ki zmanjšujejo vsrkavanje joda. Jod se slabše absorbira tudi ob pomanjkanju vitamina A ter mineralov bakra, cinka, selena in železa.

STRESNI HORMON KORTIZOL

Ko je človeško telo v stresu, prednostno porablja naslednje vitamine, minerale, aminokisline in maščobe za izgradnjo stresnega hormona: vitamine A, E, C, in B-kompleks, pa tudi minerale magnezij, kalcij, cink, mangan, selen, aminokislino triptofan in maščobne kisline omega 3. Vsa ta hranila potrebuje tudi naša ščitnica. Če hranil ni, bo ščitnica začela delovati nepravilno. Poleg tega stresni hormon lahko preprečuje spreminjanje ščitničnega hormona T4 v T3, kar povzroči zmanjšano delovanje žleze ščitnice.