Neustrezna obutev

V udobnih čevljih je prav vsaka pot lažja

T.D.
26. 8. 2018, 07.30
Deli članek:

Kako preveriti, ali nosite svojemu zdravju primerne čevlje? Strokovnjaki svetujejo, da si odrasli vsaj enkrat na leto v specializiranih trgovinah s čevlji dovolijo izmeriti stopala.

profimedia

PRAVILO

Pri pomerjanju obutve se držite pravila, da mora biti med prsti in konico čevlja dovolj prostora, da lahko s prsti neovirano migate.

Napačna obutev ne škoduje samo stopalom, ampak tudi naši drži, kolkom in hrbtenici, v nekaterih primerih je neustrezna obutev lahko tudi vir glavobolov. Tu je nekaj znakov, kako prepoznati napačno obutev. Če ste eden tistih, ki ima nenehno strgane nogavice na vrhu nožnih palcev, imate zelo verjetno premajhne čevlje. Praviloma velja, da bi moralo biti med prsti in konico čevlja nekaj prostora, ki dovoljuje, da s prsti neovirano migate. Treba je namreč upoštevati otekanje stopal, ki je neizogibna posledica dejstva, da ste ves dan na nogah. Ker vam stopala čez dan otečejo, jim morate v čevljih omogočiti dovolj prostora, sicer bodo ti kaj hitro postali pretesni. Strokovnjaki zaradi tega pojava svetujejo, da čevlje kupujete v drugi polovici dneva, ko so vaše noge že otečene, oziroma da se nakupovanja čevljev lotite z enako pozornostjo kot takrat, ko kupujete čevlje za majhne otroke.

BALERINKE

Ker se trudite, da vam neprimerna obutev ne bi zlezla z noge, trpijo skoraj vse mišice vašega stopala oziroma prstov na nogah.

VAS OB KONCU DNEVA BOLI NOŽNI LOK?

Nožni lok je tista krivulja stopala, katere posedanje povzroča plosko stopalo. Deluje kot nekakšen blažilnik pri hoji, a z leti se zaradi pritiska na mišice začne posedati. Temu pravimo pronacija stopala in je povsem normalna posledica. Prav zato je pomembno, da vedno nosimo obutev, ki stopalom daje zadostno podporo. Kadar podpora ni ustrezna, mišice stopala veliko bolj trpijo, ko ohranjajo lok karseda visok. Zato ob koncu dneva občutite boleče mišice. Največkrat se vam to dogaja, kadar nosite natikače ali balerinke. Zaradi napačnega stiskanja prstov in stopal, da vam neprimerna obutev ne bi zlezla z noge, trpijo skoraj vse mišice stopala oziroma prstov na nogah. Prepogosto nošenje japonk pa lahko celo pripelje do kronično skrčenih prstov na nogah.