Zdravje

Majhno odrekanje za hitro hujšanje

Tea Dečman
20. 8. 2018, 21.00
Deli članek:

Znanstveniki ugotavljajo, da se nagel odziv telesa na kratkotrajno omejevanje uživanja ogljikovih hidratov izrazi s hitrim izgorevanjem maščob.

Dreamstime
Židana volja ter dobra zbranost v službi in doma nam bosta vlili dodatno motivacijo za hujšanje.

Na neki angleški univerzi so poskušali dognati, kakšno prehranjevanje lahko ženskam pomaga izogniti se raku. V ta namen so prvi skupini žensk vsak teden po dva dni omejevali uživanje ogljikovih hidratov, saj so predvidevali, da se bo tako tveganje za raka prepolovilo. Imeli so prav, vendar je bil stranski učinek poskusa za udeleženke še boljši. Vse po vrsti so shujšale, in sicer kar dvakrat več kot predstavnice nežnejšega spola, ki so ves teden vsak dan zaužile po 1500 kalorij.

TAKO PREPROSTO JE TO!

Izberite dva dni v tednu, ko bo sprememba najlažje izvedljiva. Hladilnik založite s perutnino, ribami, pustim rdečim mesom, jajci, oreščki in olivnim oljem. Kruha in testenin ta dva dneva ne smete jesti, pač pa krožnik obložite z neomejenimi količinami zelene solate, paprike, gobic, paradižnika, brokolija, jajčevcev in cvetače. Za sladico pojejte po en sadež na dan. Ko boste dosegli želeno telesno težo, lahko dva dni hujšanja v tednu zamenjate z enim samim. Telesno težo boste odslej z lahkoto vzdrževali, če se bo malce povzpela, pa boste spet poskusili z dvema magičnima dnevoma.

Profimedia
Kumare narežite na kolobarje in jih shranite v zamrzovalno skrinjo.

ŽIVELE BELJAKOVINE IN OREŠČKI

Zdrave maščobe so tiste, ki najhitreje sporočijo možganom občutek sitosti, hkrati pa se tako počasi presnavljajo, da postane odrekanje pri mizi mala malica. Stradanje ves teden dejansko upočasni presnovo, medtem ko se ta po dveh dneh omejevanja uživanja ogljikovih hidratov niti za vzorec ne spremeni, kar dokazuje hitrost izgubljanja telesne teže. Sliši se skoraj nemogoče, da bi v dveh dneh hujšanja lahko izgubili več kilogramov, kot če bi si od ust odtegovali ves teden. A je natanko tako! Upoštevati morate le navodila dveh dni, takrat lahko uživate neomejene količine beljakovin in zdravih maščob.