PREHRANA

Utišajte migrene z orehi in bananami

Tea Dečman
19. 8. 2018, 09.01
Deli članek:

Nekateri sicer ne vedo niti, kaj je glavobol, a tistim, ki poznajo migreno, hude bolečine niso prizanesene. Izkušnje kažejo, da si lahko pomagamo tudi s hrano.

Profimedia
Glavni simptom migrene je močna, razbijajoča bolečina na sprednjem delu glave ali na eni strani.

Strokovnjaki ugotavljajo, da je za preprečevanja migrene treba zaužiti več magnezija (dnevni odmerek 300 mg), vitamina B2 (1,1 mg) in koencima Q10 (100 mg). Tudi vitamin B6 (1,2 mg), maščobne kisline omega 3 (2 g) in vitamin E (12 mg) lahko pripomorejo k zmanjšanju pogostosti pojava migrene in k omejitvi intenzivnosti bolečine med samim napadom.

Dreamstime
Banana vsebuje veliko vitamina B6, ki blaži tako simptome migrene kot tudi menstruacije.

OREŠČKI SO VIR DOBRIH MAŠČOB

Lešniki preprečujejo napade migrene. V lešnikovih jedrcih je koencim Q10, ki ima v možganski medcelični presnovi zelo pomembno vlogo. Opravljeni poskusi so pokazali, da lahko uživanje večjih količin tega koencima ustavi ali vsaj omili migrenski napad. Orehi zmanjšujejo bolečino. Pogostost migrenskih napadov in intenzivnost bolečine sta povezani z vnetjem možganskih žil. Proti tej tegobi izvrstno pomaga maščobna kislina omega 3, ki je v večjih količinah prav v orehih. Zato orehova jedrca nujno spadajo v protimigrenski obrok kosmičev. Mandlji pa poskrbijo za več energije. Nastanek migrene je povezan z zmanjšanim dotokom energije v možgane. Z dodatno količino vitamina B2 lahko to preprečimo. Prav mandlji pa so dober vir tega vitamina.

Profimedia
Orehi zmanjšujejo bolečino med migrenskim napadom.

SONČNIČNA SEMENA PROTI SLABOSTI

Slabost, ki jo med migreno povzročata svetloba in hrup, je redni spremljevalec migrene. Sončnična semena lahko pri tem pomagajo, saj vsebujejo veliko vitamina E. Večje količine tega vitamina pomagajo telesu premagovati slabost. Ženskam pa naj bi pomagale tudi banane, še posebej kadar imajo migrene v času menstruacije.