Sporočevalci

Morda so krivi, da se vas držijo vsi ti kilogrami

T.D.
18. 8. 2018, 15.54
Deli članek:

Rečemo jim tudi kemični sli – prenašalci informacij iz ene celice v drugo. So tisti, ki nadzorujejo naše zdravje, počutje, staranje in videz.

Dreamstime
Raven stresnega hormona kortizola, ki shranjuje maščobe, dvigne tudi kava.

Prebava in presnova sta močno odvisni od delovanja ščitnice, prav tako raven naše energije oziroma utrujenosti, kadar hormoni niso v ravnovesju. 

Uravnavajo kognitivne funkcije, nam povedo, kdaj moramo zaspati, pomagajo pri premagovanju bolezni, skrbijo za uravnano prebavo in navsezadnje za imunski sistem. Hormoni pa nikoli ne delujejo sami, zato enega simptoma oziroma bolezni ne smemo povezovati samo z eno žlezo, ampak moramo pogledati širšo sliko, njihovo medsebojno delovanje in neravnovesje.

TESTOSTERON

Takoj ko je estrogen v presežku, je testosteron tisti, ki je po navadi v pomanjkanju. Testosteron skrbi za rast mišic, za dobro presnovo in za hitrejše izgorevanje maščob. Testosteron je tisti, ki s starostjo naglo upada, estrogen pa upade le na štirideset odstotkov oziroma postane kmalu prevladujoč hormon.

ESTROGEN

 Ko jeste, se dvigne krvni sladkor, pa tudi inzulin, da ga zniža. Če jeste presladko, lahko postane telo na inzulin odporno ali pa inzulin začne shranjevati maščobe. 

Estrogen je nujno potreben ženski spolni hormon, vendar je tudi hormon, ki shranjuje in kopiči maščobo. Če je njegova vrednost normalna, pomaga ohranjati normalno raven inzulina skozi dan; ko postane previsoka, pa začne tudi inzulin v krvi nihati, kar vas sili v čezmerno hranjenje. Presežek estrogena kopiči maščobe, iz odvečnih maščob v telesu pa začne nato ponovno nastajati estrogen.

KAKO ZNIŽATI PRESEŽEK ESTROGENA?

Uživajte manj živalske hrane, saj več ko jeste živalske hrane, manj jeste vlaknin, ki so nujne za odstranjevanje presežka estrogena. Prav tako je živalska hrana preobremenjena s steroidi, antibiotiki in toksini, ki vsi spodbujajo tvorbo estrogena. Izogibajte se strupom iz krem za obraz in telo, zdravilom, predelani hrani, umetnim materialom v oblačilih, strupenim kemikalijam v gospodinjstvu, konzervirani hrani, plastiki ter drugim industrijskim kemikalijam, ki se v telesu odzivajo kot estrogen. Čim manj posegajte po predelani in vnaprej pripravljeni hrani, jejte pa veliko zelenjave in ne pozabite na hladno stiskana olja. Izbirajte samo polnozrnata žita brez glutena. Sadje jejte le dopoldne.

LEPTIN

Hormon, ki možganom pove, kdaj ste siti. Če pojeste preveč fruktoze iz sadja, predelane hrane, sadnih jogurtov, se presežek fruktoze prav tako pretvori in skladišči v obliki maščob.