"prijateljici"

Redni pregledi dojk vam lahko rešijo življenje

T.D.
25. 8. 2018, 21.30
Deli članek:

Največ pozornosti temu delu telesa navadno posvečamo oktobra, ko je mesec ozaveščanja o raku dojk. Toda prsi nam o zdravju in stanju našega telesa lahko povedo veliko več, kot si mislimo.

Dreamstime
Z rednim pregledovanjem dojk lahko pravočasno odkrijete bolezen in si rešite življenje.

Nič nenavadnega ni, da smo ženske prsim neformalno dale vzdevek prijateljici. Ko govorimo o tem, kaj vse nam lahko sporočijo o stanju in zdravju našega telesa, sta to res. Prijateljici, ki nas pravočasno opomnita na morebitne nevšečnosti, če jima le posvečamo dovolj pozornosti.

Bolečine so v smislu rakavih obolenj dober znak – rak namreč ne boli. Če vas bolijo prsi, je torej to lahko posledica veliko bolj vsakdanjih stvari.

SRBEČE BRADAVICE

Srbeče bradavice so v zelo redki primerih povezane z rakom dojk, in sicer zgolj v primerih, ko gre za vrsto raka, imenovano pagetova bolezen dojke. Sicer pa so srbeče bradavice lahko znak, da morate zamenjati sredstva za pranje oblačil oziroma kupovati nedrčke iz bolj naravnih materialov. Lahko pa so tudi znak, da ste tik pred menstruacijo.

profimedia
Bulica, ki na vaših prsih ostane dlje ali raste, je že lahko razlog za skrb.

RAZDRAŽENA KOŽA POD PRSMI

Kadar se vam pod prsmi vname koža, je to navadno posledica alergijske ali kakšne druge reakcije. Pogosto je vzrok za rdečo, srbečo in vneto kožo pod prsmi nikelj, ki ga najdemo v kosteh nedrčkov. Prav tako ste lahko alergični na pralni prašek ali mehčalec, ki ga uporabljate, ali pa je vzrok lahko preprosto dejstvo, da premalokrat operete nedrčke. Razdražena koža je zlasti pri ženskah z nekoliko večjimi prsmi kar pogosta težava poleti, ko se zaradi potenja in drgnjenja ob robove ali kosti nedrčka koža vname.

PORAŠČENE PRSI

Če se na vaših areolah pojavi dlačica ali dve, to navadno ni nič takega. Če jih opazite več, pa je to lahko posledica povečanega testosterona. Preden zaženete paniko, naj vas pomirimo, da lahko v stik s testosteronom pridete med spolnim odnosom, če vaš partner uporablja razna testosteronska mazila za povečanje spolne sle. Če ta scenarij ni mogoč, pa je povečana raven testosterona lahko posledica sindroma policističnih jajčnikov. V tem primeru seveda nujno obiščite ginekologa.