POLETNE ZASTRUPITVE

Nevarnost se skriva tudi v sladoledih

Zoran Franc
11. 8. 2018, 15.30
Deli članek:

To, da so zastrupitve s hrano poleti pogostejše, ni skrivnost, prav tako ne, da v tem času pogosteje posežemo po sladoledu. Veste, da lahko resno ogrozi vaše zdravje, če ga večkrat zamrznete in odmrznete?

Dreamstime
Zdravju nevarne bakterije se skrivajo v surovih mlečnih izdelkih, jajcih pa tudi na sadju in zelenjavi.

Le česa si želimo bolj kot žlice osvežujočega sladoleda po vročem dnevu in naporu v službi? Vsekakor bo to prava izbira. A da boste zares ohladili svoje telo, pri tem pa se izognili tveganju, da se lahko s sladoledom resno okužite, je potrebne nekaj previdnosti.

Od trgovine do doma

Previdnost se mora začeti že v trgovini. Vroči poletni dnevi niso naklonjeni stvarem, shranjenim v zamrzovalnikih. Zato poskrbite, da bodo iz trgovinskega do vašega zamrzovalnika priromali čim hitreje. V trgovinah povprašajte tudi po vrečkah, ki zadržujejo temperaturo, in tako dodatno preprečite, da bi se zamrznjena hrana odtalila ali celo okužila. Seveda odpade tudi osvežilna limonada v bližnjem lokalu po utrujajočem nakupovanju, saj je pomembno, da živila preživijo čim krajši transportni čas.

Pri okužbi z bakterijama E. coli in salmonelo boste imeli krče v trebuhu, drisko in boste bruhali, medtem ko se bo okužba z listerijo začela kot slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol in prešla v težave s prebavnim traktom. 

Varno shranjevanje

Sladoledno banjico, ki jo prinesete iz trgovine, čim prej shranite v zamrzovalnik, saj se lahko zaradi mlečnih izdelkov in jajc, ki jih vsebuje sladoled, razvijejo nevarne bakterije, med katerimi so listerija, E. coli, salmonela in druge. Zavedati se moramo, da se sladoled zelo hitro topi, nekatere bakterije, med njimi tudi listerija, pa so se zmožne razmnoževati in preživeti tudi pri temperaturah v hladilniku.

Pravilno rokovanje

Da bi se čim bolje zavarovali, si z žlico odmerite količino sladoleda, ki ga nameravate pojesti, v skodelico, banjico sladoleda pa vrnite v zamrzovalnik. Prav tako žlico vsakič znova dobro umijte, da preprečite kontaminacijo z nevarnimi bakterijami.

Sadne kupe

Bodite previdni tudi pri naročanju sadnih kup in ledenih kav. Pri sadnih kupah poleg nevarnih bakterij, ki se lahko skrivajo v sladoledu, tvegate okužbo s smetano in sadjem. Če smetana ni pravega okusa ali strukture, jo zavrnite in zahtevajte drugo. Če je sadje zdrizasto in kislo, zahtevajte, da ga zamenjajo.