Med najpogostejše pljučne bolezni spadajo alergijski rinitis, astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen (v nadaljevanju KOPB). Slednja je najhitreje naraščajoča kronična bolezen, zanjo zboli kar četrtina moških in šestina žensk, starih 55 let. Pri tem zdravniki opozarjajo predvsem na pomen pravočasnega odkrivanja in zdravljenja pljučnih bolezni.

ASTMA ALI PREHLAD?

Veliko astmatikov se svoje bolezni kljub oteženemu dihanju sploh ne zaveda. Astma močno prizadene pljuča, predvsem dihalne poti, saj omejuje pretok zraka v pljučih, zaradi česar bolniki pravijo, da imajo težko sapo. Dihalne poti so vnete, bronhiji se zožijo, duši nas, kašljamo, piskamo in v prsih nas stiska. Pravzaprav je znak za alarm predvsem dražeč nočni kašelj, kašelj med telesnim naporom oziroma izpostavljenostjo alergenom. Obolelih je vse več ravno zaradi vse bolj obremenjenega okolja, v katerem živimo, saj je posledično tudi alergenov več kot nekoč. Včasih so bolezen povzročale domače živali oziroma pršice iz prahu, danes pa je med povzročitelji vse več kemičnih spojin oziroma hlapov v domačem in delovnem okolju, pa tudi dodatkov hrani.

DRŽITE SE NAVODIL

Ob jemanju zdravil po priporočilih zdravnika so pri nadzorovanju astme, te najpogostejše kronične bolezni, zelo pomembni redna in vodena telesna vadba, zdravo okolje in prehrana, izvajanje dihalnih vaj ter miselna in čustvena higiena. Napade astme namreč pogosto povzroči stres. Zadnje čase se pri zdravljenju astme uveljavljajo dodatki piknogenola, izvlečka iz lubja evropskega morskega bora. V njem je približno 50 učinkovin, ki delujejo antioksidacijsko. Pred jemanjem prehranskega dodatka se morate posvetovati z zdravnikom.