Zdravje

Kako pregnati poletni glavobol?

T.D.
10. 8. 2018, 21.30
Deli članek:

V vročih dneh se poleg oteklih nog, oteženega dihanja in oblivanja znoja pogosto pojavlja še ena nevšečnost – glavobol zaradi dehidracije in vročine.

Ddreamstime
Svetlobno draženje, ki ga niste vajeni, vodi k tenzijskemu glavobolu ali migreni.

Za različnimi oblikami občasnih glavobolov v Evropi trpi najmanj 65 milijonov ljudi. Od teh jih ravno ta trenutek bolečine v glavi občuti približno 10 milijonov. Ste tudi vi med njimi? Pripravili smo nasvete, kako jih odpraviti in se jim v prihodnje celo izogniti.

Zaradi vročine in znojenja izgubite veliko vode in mineralnih snovi. Odpadne snovi in strupi se zdaj izločajo počasneje kot sicer, ovojnica, ki obdaja možgane, lahko zaradi tega oteče in pod lobanjo nas začne boleti. Pomoč: na vroč dan popijte vsaj dva do tri litre vode, saj je ravno pomanjkanje tekočine v telesu pogosto vzrok za glavobol.

Pazite se mraza

Nenadne spremembe toplote in mraza zaradi klimatskih naprav lahko pri občutljivih ljudeh spremenijo prekrvitev v možganih in na splošno v predelu glave. Pojavi se glavobol v kombinaciji s slabostjo ter občutljivostjo za svetlobo in hrup. Pomoč: klimatskih naprav v avtomobilu in doma ne nastavljajte na prenizko temperaturo. Postopoma jih prilagajajte na sobno temperaturo.

Ostanite v senci

Povečana vrednost ozona in spremenjen krvni tlak vodita k brenčanju in trajni bolečini v glavi. Pojavita se lahko tudi slabost in vrtoglavica. Pomoč: pojdite v senco in si ohladite glavo. Vzemite ohlajeno želatinasto oblogo iz zamrzovalnika, zavijte jo v žepni robček in položite na vrat.

Pohod v gore preložite na jesenske dni

Sanjate o plezanju v alpskih stenah in ohladitvi v gorah? Razmere nad 2000 metri so drugačne kot v nižini in pomanjkanje kisika lahko vodi v višinsko bolezen. Pojavijo se lahko slabost, bruhanje, težko dihanje in močan glavobol. Pomoč: če se visokogorju nočete odpovedati, se na višinsko razliko navajajte počasi.