Raziskava

Pri ženskah večja verjetnost za smrt zaradi infarkta, če jih zdravi moški

J.P./STA
10. 8. 2018, 21.47
Deli članek:

Pri ženskah, ki jih na ameriških urgencah sprejmejo zaradi srčnega infarkta, je večja verjetnost, da bodo umrle, če jih zdravi moški, so ugotovili ameriški znanstveniki.

Profimedia
Ugotovili so tudi, da več žensk, kot je zdravnik zdravil v svoji karieri, manjša je verjetnost, da bo njegova bolnica umrla.

Študija temelji na vzorcu 500.000 ljudi, ki so jih morali zaradi srčnega infarkta sprejeti na urgenci na Floridi med letoma 1991 in 2010.

Ugotovili so pomembno razliko v umrljivosti, če je bil spol bolnika in zdravnika enak ali ne. Če je žensko sprejela zdravnica, "to pozitivno vpliva na preživetje", piše v študiji, objavljeni v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Umre sicer skoraj 12 odstotkov bolnikov, ki jih zaradi infarkta sprejmejo na urgenci. Vendar pa če žensko zdravi ženska, se verjetnost smrti zmanjša za 5,4 odstotka.

Večina zdravnikov je moškega spola

Dosedanje študije so ugotovile, da je pri ženskah na splošno večja verjetnost, da bodo umrle za posledicami srčnega infarkta. Raziskovalci s Harvarda pa so zdaj našli novo razlago, in sicer da je večina zdravnikov moških, ki pa imajo težave z zdravljenjem žensk.

Ugotovili so tudi, da več žensk, kot je zdravnik zdravil v svoji karieri, manjša je verjetnost, da bo njegova bolnica umrla.

Težava je v tem, da je večina zdravnikov moškega spola, tako da je težko vedno zagotoviti, da bi žensko obravnavala ženska. Znanstveniki predlagajo enostavno rešitev, da bi povečali število zdravnic na urgenci.