Turizem

Sobotni komentar: Je lepo pri nas, kenede?

Petra Rupnik
11. 8. 2018, 14.37
Posodobljeno: 11. 8. 2018, 14.38
Deli članek:

Zgornje vprašanje nam radi postavijo prebivalci kateregakoli slovenskega kraja, ki ga obiščemo prvič.

Novice Svet24
Petra Rupnik, odgovorna urednica časnika Novice Svet24.

Vprašanje, ki je zgolj retorično in na katerega naš sogovornik ne pričakuje odgovora, saj služi le samopritrjevanju. Če že, navadno zamomljamo nekaj pritrdilnega. Ker ne more biti drugače kot lepo.

Vsako sredo v okviru rubrike Turistična patrulja predstavljamo zgodbe tujih turistov, ki jih pošljemo na raziskovalni potep po slovenskih občinah. Ko se vrnejo, nam poročajo o svojih izkušnjah. To pomeni, da nam zaupajo vse pozitivne pa tudi negativne plati njihove izkušnje slovenskega turizma. In neobremenjeni tuji turisti ne zamomljajo vedno nekaj pritrdilnega, češ, res je bilo lepo, ampak povedo tako, kot je in kot so kraj doživeli. In to ne govori vedno le v prid našemu turizmu. Če v neki kraj pelje le en avtobus na dan, če spletna stran turističnoinformacijskega centra ni v angleščini, center pa je odprt le takrat, ko so zvezde v pravi konstelaciji z nebesnim znamenjem turističnega vodiča, in če nismo v obdobju retrogradnega Merkurja, kot lokalno kulinarično doživetje pa nam ponudijo pico z divjačinsko salamo, potem so to pač dejstva. Lepo bi bilo, če bi jih vzeli na znanje in poskušali popraviti, kar se popraviti da in turistom izboljšali njihovo izkušnjo. A včasih se zdi, da se ne zavedamo, da imamo od zadovoljnega turista koristi, predvsem finančne.

Minulo sredo, po objavi Turistične patrulje, v kateri je imel turist iz Indije težave s slabo prometno povezavo in jih je tudi izpostavil v svoji reportaži, smo prejeli zanimiv komentar: »Slabe transportne povezave, pa kaj vem kakšne kritike o naši lepi deželi so brezzvezne. Zadnji čas je, da se v Sloveniji zavemo, da ni naš cilj, da nas bo spoznal širni svet, da je prav vseeno, ali nas poznajo v tujini in znajo ločiti od Slovakov. Ni treba, da bodo k nam drvela stampeda Kitajcev, Indijcev in drugih množičnih neukih na hitro obogatenih vzhodnjakov ter nam uničevali deželo. Pridejo naj tisti, ki cenijo lepote, znajo najti prave destinacije, znajo to ceniti in imajo denar.« Komentar, ki da občutek, da bi se turist v naši državi moral vseskozi čuditi in navduševati nad vso lepoto, ki jo premoremo in biti za nameček še neizmerno hvaležen, če se nam morda le da iti turizem in mu ponuditi nekaj, za kar bi lahko plačal.

Iz komentarja je razvidno tudi naše dojemanje sveta, ki se dogaja onkraj meja deželice na sončni strani Alp. Očitno imamo velike težave s tem, kam umestiti, popredalčkati tisto, česar ne poznamo. A ker stvari in ljudi radi predalčkamo, nepoznanemu pa iz strahu priložnosti raje ne damo, vse skupaj označimo za negativno. Ljudje iz drugih koncev sveta, o katerih se nam sanja ne, so zagotovo neuki, kajne? Če ne bi bili neuki, potem ne bi živeli tam nekje daleč, ali kako? In ker so neuki, ne bodo znali ceniti lepot naše dežele, v plastiko ovitih bal sena na poljih in za 92 olimpijskih bazenov smeti, ki se valjajo po naših gozdovih. Ker pri nas je pač lepo. In pika, šimfanje pa tujcem ni dovoljeno.

Drugače je, ko se gremo mi turiste v tujini. Mi lahko šimfamo, ker mi vemo, kaj je lepo.