Skrita nevarnost

Ali veste, da smrt preži iz starih plastenk?

Z.F. / Novice Svet24
28. 7. 2018, 10.00
Deli članek:

Ali tudi vi hranite plastenke za ponovno uporabo in po tem, ko ste jih že izpraznili, vanje velikokrat nalijete čaj, vodo ali katero drugo pijačo za na pot? Nikar prepogosto, tvegate lahko svoje življenje.

Dreamstime
Dve tretjini plastenk, ki so jih imeli otroci s seboj na izletu, sta imeli občutno preveč mikrobov.

Zagotovo je že vsak od nas kdaj uporabil staro plastenko in vanjo dolil vodo iz pipe, namesto da bi kupil novo. Nič ne bo narobe, če boste s staro plastenko to ponovili dvakrat ali trikrat, a zavedati se morate, da v trenutku, ko plastenko odprete, virusom in bakterijam omogočite dostop do tekočine, ki jo nato neposredno vnesete v svoje telo.

NEVARNI NOROVIRUSI

 Žal, plastenk ni mogoče tako oprati, da bi lahko odstranili nevarne viruse. Vsak dodaten ukrep, ki bi ga izvedli za zagotavljanje dodatne čistoče, prinese več škode kot koristi.

Kako nevarne so že uporabljene plastenke za ponovno uporabo, so se vprašali tudi kanadski zdravniki, ki so analizirali 76 plastenk, ki so jih otroci vzeli s seboj na enega izmed izletov. Ugotovili so, da je bilo v kar dveh tretjinah plastenk, ki so jih pregledali, občutno preveč mikrobov. Število teh je kar nekajkrat preseglo dopustno vrednost, v skoraj vseh primerih ponovno uporabljenih plastenk pa je bilo zaznati izjemno povišano koncentracijo norovirusov.

NAJNEVARNEJŠE PLASTENKE, ODPRTE VEČ KOT TEDEN

Podobno raziskavo so nedolgo zatem izvedli v Teksasu na zdravstvenem inštitutu, kjer so v vzorec, ki so ga analizirali, zajeli kar 400 plastenk. Tudi tam so bile ugotovitve precej podobne, le da so upoštevali še čas odprtja plastenke in količino dolivanja. Ugotovili so, da največ potencialno nevarnih virusov in bakterij vsebujejo plastenke, ki so bile odprte več kot teden dni. Vzorec je pokazal, da se je koncentracija norovirusov in bakterij čez dovoljeno vrednost povzpela pri več kot treh četrtinah plastenk, odprtih več kot en teden.

KAJ SO NOROVIRUSI?

Gre za vrsto virusov, ki se prenaša predvsem po fekalno-oralni poti. Torej v primerih, ko si oseba ne umije rok po uporabi stranišča. Vsako leto se na tak način okuži več kot 267 milijonov ljudi, od tega jih za norovirusi umre kar 200.000. Težava norovirusov je, da skoraj povsem blokirajo imunski sistem, nato pa zbolimo za povsem drugo boleznijo.