Pozabljeni sadež

Premalo spanje škoduje očem

T.D. / Novice Svet24
22. 7. 2018, 14.30
Deli članek:

Kako veste, da spite premalo? Telo vam to sporoča s kar nekaj znaki, ki se na prvi pogled ne zdijo povezani s spanjem.

Dreamstime
Tudi mišice, ki naše oči premikajo levo in desno, potrebujejo počitek, da lahko usklajujejo obe očesi. Če očesi nista usklajeni, se namreč pojavi dvojna slika.

Se zjutraj zbujate utrujeni, brez volje, da bi stopili iz varnega zavetja postelje v nov dan? Če se to dogaja pogosto, je to znak, da vaše telo dobi premalo počitka. Spanec je še kako pomemben, in če premalo ali preslabo spite, vas telo na to kaj hitro opozori.

TEŽAVE Z VIDOM

Oči so prve, ki občutijo pomanjkanje spanca, saj zares počivajo le takrat, kadar spimo in jih ne uporabljamo. Že po enem dnevu slabšega spanja lahko opazimo posledice, kot so dvojni vid ali težave pri izostritvi slike. Kadar oči niso dovolj dolgo zaprte, se utrudijo ciliarne mišice, zaradi tega pa se oči težje fokusirajo in ne morejo izostriti podob, ki so blizu očesa.

OSLABLJEN IMUNSKI SISTEM

Bodisi ste bolj dovzetni za okužbe bodisi težko prebolite prehlade. Dobro vemo, da telo takrat, kadar se bojuje z boleznijo, največ energije in moči za to dobi s spanjem, zato je priporočljivo bolezni preležati. Med spanjem se namreč tvorijo citokini, beljakovine, ki sodelujejo pri boju proti okužbam.

Profimedia
Raziskava iz leta 2009 je pokazala, da imajo ljudje, ki spijo manj kot sedem ur na dan, trikrat večjo možnost, da se prehladijo, kot tisti, ki spijo osem ali več ur.

LUKNJE V SPOMINU

Se vam pogosto zgodi, da se ne morete spomniti, kam ste dali ključe, kaj ste pred nekaj dnevi jedli za kosilo ali kateri film ste si ogledali v kinu? Če opažate pogoste težave pri pomnjenju vsakdanjih stvari, potem je vzrok za to lahko pomanjkanje spanca. Zaradi utrujenosti namreč nobeni stvari v dnevu ne posvečate stoodstotne pozornosti, zato nastajajo luknje v vašem spominu.

NENEHNA LAKOTA

Spanje, prav tako kot hrana, možganom daje energijo. In če je možgani s spanjem ne dobijo dovolj, jo pač hočejo dobiti s hrano. Zato zahtevajo več hrane, kar pomeni, da ste vi bolj lačni. Prav tako pomanjkanje spanca sproža več grelina, hormona lakote, zaradi česar si želimo bolj mastne in sladke hrane.