Slabe navade

Ne izpuščajte obrokov, niti po dnevu »grešenja«

T.D. / Novice Svet24
21. 7. 2018, 21.30
Deli članek:

Poletje, sonce, morje, plaža in ogromno časa. Le kaj je tisto, kar poleti tako radi počnemo, čeprav tega ne bi smeli? Za vas smo izbrskali nekaj stvari, za katere vam svetujemo, da jih poleti raje ne delate.

Dreamstime
Poleti si namesto sadnega privoščite zelenjavni smuti, v katerem je poleg tekočine osnovna sestavina listnata zelenjava.

Da bo že začetek dneva obetaven in dan polno izkoriščen, nikar ne zamudite jutra. Jutra na morju so nekaj najlepšega, in če jih prespite, ste pogosto zamudili najlepše trenutke. To je čas, ko gostinci čistijo lokale, ribiči se vračajo z morja, turisti še spijo, iz kavarnic pa že diši po sladki jutranji kavi. Ste res prepričani, da želite to zamuditi?

NE BOJTE SE NOVIH PRILOŽNOSTI

Čeprav so zelo okusni, poleti bolj kot sadne priporočamo zelenjavne smutije. Zaradi visoke vsebnosti fruktoze v sadju se namreč hitro dvigne raven sladkorja v krvi in prinese naval lakote.

Če ste ravno končali zvezo, v novo pa še niste vstopili, nič zato. Zaradi tega se nikar ne vznemirjajte. Ne razmišljajte preveč o tem, da niste pripravljeni na novo priložnost. Veliko teh je namreč zunaj »območja udobja«, torej se nikakor ne morete počutiti varne. Sprejmite, kar vam življenje ponuja. In ker se največ takšnih priložnosti zgodi poleti, vam svetujemo naslednje: prepustite se novim stvarem.

NE IZPUŠČAJTE OBROKOV

Se še spomnite, kako zelo ste bili spomladi pridni in kako ste skrbeli za svojo postavo? Le glejte, da ne bo poleti vse splavalo po vodi, ko boste uživali ob pivu in čevapčičih. Namesto tega še naprej vzdržujte ritem, ki ste ga zgradili v toplejših mesecih. In kar je najpomembnejše: če imate za seboj dan, poln grešenja, potem naslednji dan nikar ne izpuščajte obrokov. Z izpuščanjem obrokov si boste naredili medvedjo uslugo. Zaradi nihanja krvnega sladkorja boste prej posegli po hrani, ki je vzrok za odvečne kilograme, vaše telo pa bo pospešilo shranjevanje nepotrebne maščobe v telesu.

NAJPOMEMBNEJŠI JE ZAJTRK

Poleti se večkrat zgodi, da poležavamo do poznega dopoldneva ali do zgodnjega popoldneva. Tako zajtrk največkrat preskočimo, saj zanj preprosto ni časa. Nutricionisti so prepričani, da s tem delamo največjo napako. Ker jemo zajtrk pozneje, jemo tudi večerjo bolj pozno, to pa pogosto negativno vpliva na našo presnovo, saj zvečer pogosto bolj obremenjujemo svoje telo.