Intenzivni trening

Štiriminutna vadba, ki je boljša od ure teka

T.D. / Novice Svet24
22. 7. 2018, 12.00
Deli članek:

Tabata je kratka, visokointenzivna vadba za vse telo. Vključuje poljubne vaje, ki v 240 sekundah zvišajo meje vaše kondicije, gibljivosti in moči.

Profimedia
Izberite si dobro mantro, ki si jo lahko ponavljate, ko vam bo šlo za nohte.

Raven trebuh, čvrste noge in jeklena zadnjica so dosegljivi v samo štirih minutah vadbe na dan! To je mogoče doseči z intervalnim treningom, imenovanim tabata. Oblika vadbe je odvisna od vaših želja – to so lahko tek, plavanje, poskoki, pa tudi počepi, trebušnjaki, dvigi.

KAKO ZAČETI

Za začetnike je najbolje, da si izberejo samo eno vajo, ki pa jo je treba narediti pri maksimalni mišični napetosti. To zadržujete 20 sekund, nato sledi 10 sekund počitka. Če ob tem vidite vse zvezde ali se vam prikazuje luč na koncu tunela, skratka ste v zadnjih izdihljajih, potem veste, da delate prav. V samo štirih minutah vadbe lahko občutno izboljšate svojo aerobno zmogljivost, povečate kapaciteto pljuč in porabite več maščob kot pri običajni 60-minutni vadbi.

BISTVENA JE INTENZIVNOST VADBE

Vadbo tabata so v 70. letih prejšnjega stoletja razvili za japonske olimpijce in je pravzaprav nadvse preprosta: izberete eno od aktivnosti (tek, preskakovanje kolebnice, kolesarjenje …) in delate kar najbolj intenzivno 20 sekund. Nato počivate 10 sekund in vse skupaj še sedemkrat ponovite. In z besedami »kar najbolj intenzivno« mislimo sto odstotkov maksimalne zmogljivosti. Verjemite, po štirih minutah boste povsem izmučeni.

NEKAJ NAPOTKOV, PREDEN ZAČNETE

Tabato lahko izvajate s katerokoli vajo, izberite si eno od spodaj ponujenih, za začetek najbolje tisto, ki vam je najprijetnejša. Pri sebi imejte štoparico. Čeprav mislite, da boste zmogli sekunde preštevati v mislih, vam bo to zaradi intenzivnosti vadbe ušlo iz glave. Izberite si dobro mantro, ki si jo lahko ponavljate, ko vam bo šlo za nohte – ko boste komaj čakali, da bi bilo 20 sekund že za vami. Zveni trapasto, a vam pomaga premakniti fokus stran od napora, ki ga doživljate med vadbo.