zaostrovanje

ZDA zanikajo priprave na napad na Iranske jedrske objekte

B.K.
28. 7. 2018, 10.41
Posodobljeno: 28. 7. 2018, 11.59
Deli članek:

Avstralske navedbe naj ne bi držale.

Profimedia
Jim Mattis

Ameriški obrambni minister Jim Mattis je vehementno zanikal trditve avstralskih medijev, da se ameriška vojska pripravlja na raketiranje jedrskih objektov v Iranu.

»Nimam pojma, kje so avstralski novinarji dobili to informacijo,« je dejal Mattis. »Prepričan sem, da to ni nekaj, o čemer bi sedaj razmišljali, mislim da je - prepričan sem - popolna fikcija.«

Avstralska televizija ABC je v četrtek objavila novico, v kateri trdi, da je od virov blizu avstralski vladi izvedela, da naj bi se ameriška vojska pripravljala na napad na jedrske objekte v Iranu.

Navedbe je medtem zanikal tudi avstralski premier Malcom Turnbull.

Odnosi med Iranom in ZDA so še slabši od tradicionalnih, odkar je maja ameriški predsednik Donald Trump odstopil od iranskega jedrskega sporazuma in tako onemogočil gospodarsko sodelovanje z Iranom tistim podjetjem, ki poslujejo tudi v ZDA.

V preteklih dneh sta si sicer režima izmenjala več žaljivk in groženj. Najprej je ameriški zunanji minister Mike Pompeo iransko vlado označil za mafijo, na to je iranski predsednik Hasan Rohani odgovoril z grožnjo, da bo vojna z Iranom »mati vseh vojn,« na kar se je odzval Trump s tvitom, v katerem je Iranu zagrozil s »posledicami, ki so jih v zgodovini utrpele le redke države,« izmenjavo pa je zaključil iranski general Kasem Solejmani, ki je dejal, da bodo ZDA začele to vojno, a da jo bo, pod svojimi pogoji, zaključil Iran.