Hrbtenica

Kaj pa vi, sanjate na dobrem ležišču?

T.D. / Novice Svet24
28. 7. 2018, 12.00
Deli članek:

Bolečine hrbta spadajo med najpogostejše vzroke za obisk pri zdravniku, vendar le redko pripeljejo do ortopedske operacije. Največkrat jih pozdravi že bolj zdrav življenjski slog.

Profimedia
Pred nakupom postelje je dobro nekaj časa ležati na njej in začutiti pravo oporo.

Ker prespimo kar tretjino življenja, hrbtenica pa med spanjem zavzame okrepčilen ali pač nezdrav položaj, je zelo pomembno, da spimo na dobrem ležišču. Če smo vitki, nam bolj ustrezajo mehka ležišča, če imamo nekaj kilogramov preveč, nam bo hrbtenica hvaležnejša za trše ležišče. Vendar postelje ne moremo izbrati samo glede na telesno težo. Zdravniki priporočajo nakup s pomočjo računalniškega programa, ki opravi meritev telesa na podlagi odtisa, ki ga telo naredi na posteljo, nakar nam bodo izkušeni strokovnjaki v trgovini pomagali izbrati ležišče. Vsekakor je treba pred nakupom postelje nekaj časa ležati na njej in začutiti pravo oporo. Za vsak primer pa vprašajmo še, ali lahko ležišče vrnemo, če z njim nismo zadovoljni. Dobre trgovine bi nam morale to omogočiti. Dobro oporo bi morali čutiti tudi pri vzglavniku, v katerega se nikakor ne smemo kar pogrezniti.

NE ZANEMARITE GIBANJA IN HOJE

Ortopedi vedno znova poudarjajo, da se medvretenčne ploščice poškodujejo zaradi premalo gibanja oziroma pomanjkljivega urjenja mišic, ki držijo vretenca na njihovem mestu, velikokrat pa zabolijo tudi zaradi nepravilne telesne drže, bodisi pri hoji bodisi pri sedenju ali ležanju. Pri tem so si enotni, da so zoper bolečine v hrbtenici najboljše načrtne vaje in redna hoja, dobrodošla sta še hrbtno plavanje in lahkoten tek. Med gibanjem se s tekočino napolnijo tudi medvretenčne ploščice, ki tako ohranijo svojo naravno blažilno funkcijo. Zavedati se moramo, da utrjene mišice trebuha in hrbta dodobra razbremenijo medvretenčne ploščice in poskrbijo za boljšo oporo in elastičnost hrbtenice, zato telovadbo karseda kombinirajmo.