ZDA in Iran

Grožnje se nadaljujejo, oglasil se je celo zloglasni general

B.K.
27. 7. 2018, 10.27
Posodobljeno: 27. 7. 2018, 10.44
Deli članek:

Po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump maja odstopil od iranskega jedrskega sporazuma, nasprotovanju evropskih zaveznic navkljub, so odnosi med državama padli na nevarno nizko raven.

Profimedia
General Kasem Solejmani.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je v nedeljo, v govoru pred vodjami iransko-ameriške skupnosti v Kaliforniji, iranski režim označil za "bolj mafijo kot pa vlado" in pozval vse svetovne države, še posebej tiste z bližnjega vzhoda, da se pridružijo ZDA pri pritisku na Iran.

Na to provokacijo je dan za tem odgovoril iranski predsednik Hasan Rohani, ki je Trumpovo administracijo opozoril, da Iran ni brezzoba država. "Amerika naj ve, da je mir z Iranom mati vsega miru in vojna z Iranom mati vseh vojn," je dejal Rohani.

Ta izjava pa je ameriškega predsednika razjezila do te mere, da je na twitterju objavil še en zapis, v katerem je Iranu zagrozil s "posledicami, kakršne so izkusile le redke države," če bi si predstavniki Irana znova drznili zagroziti ZDA.

No, to se je zgodilo v četrtek, ko se je na ameriški pritisk odzval eden izmed najkontroverznejših živečih generalov Kasem Solejmani. Solejmani je general Islamske revolucionarne garde in poveljnik posebne enote Al Kuds, ki deluje primarno na tujih ozemljih.

"Kot vojak imam dolžnost, da se odzovem na vaše grožnje. Če želite uporabljati jezik groženj, govorite z mano, ne s predsednikom," je po poročanju tiskovne agencije Reuters dejal Solejmani. "Veste, da bo ta vojna uničila vse, kar si lastite. Vi boste začeli to vojno, a mi bomo tisti, ki jo bomo zaključili. Zato bodite previdni, ko žalite iransko ljudstvo in predsednika naše Republike. Poznate naše zmogljivosti pri asimetrični vojni."

Profimedia

Avstralci priznali: ZDA so pripravljene na napade

ZDA pa naj bi bile pripravljene na napad na iranske jedrske objekte, je poročala avstralska televizija ABC. Avstralija naj bi bila pri tovrstni misiji pripravljena priskočiti na pomoč ameriški zaveznici.

Televizija je še poročala, da bi se napad na iranske jedrske objekte lahko zgodil že prihodnji mesec. Avstralska vlada navedb ni potrdila, televizija pa naj bi jih dobila od vira, ki je blizu avstralskemu premierju Malcomu Turnbullu, poroča ruska televizija RT.

Avstralija je sicer članica mednarodne obveščevalne zveze Pet očes (Five eyes), v kateri sodelujejo še ZDA, Kanada, Združeno kraljestvo ter Nova Zelandija. Njena pomoč bi bila tako obveščevalna in ne neposredno vojaška.