Gasilec in požigalec

Toliko je dobil za požig, smrt konja, kokoši in koze

Gabrijel Toplak
27. 7. 2018, 08.53
Posodobljeno: 27. 7. 2018, 09.18
Deli članek:

David Mislovič je na sodišču svoje dejanje obžaloval.

Gabrijel Toplak
Zaradi prestajanja pripora je izgubil službo.

Pred okrožno sodnico Marjano Kosi je včeraj na predobravnavnem naroku stopil David Mislovič, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje poskusa požiga in požiga. Kot so aprila letos ugotovili kriminalisti, je samo v požaru v lesenem hlevu za konje v Borovcih materialna škoda znašala okoli 25.000 evrov, poleg poginulega konja pa so našli še štiri poginule kokoši in manjšo kozo. Obtoženi je bil sicer prostovoljni gasilec PGD Borovci in sin tamkajšnjega poveljnika Marjana Misloviča.

Podaljšanje pripora

Sodnica, ki je tik pred začetkom naroka prejela podpisan sporazum obtoženega o priznanju krivde s tožilstvom, je po desetminutni prekinitvi za preučitev sporazuma sklenila, da mu sodišče za poskus požiga 13. marca letos izreče devet mesecev zapora, za požig 23. aprila pa eno leto in tri mesece zapora oziroma enotno zaporno kazen eno leto in deset mesecev zapora. Obtoženemu so zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšali pripor in zasegli vžigalnik, vrnili pa mu bodo oblačila in ga oprostili stroškov sodnega postopka. »S kaznijo se strinjam, nimam pomislekov. Dejanje tudi obžalujem in ga ne bom ponovil. Zavedam se vseh posledic,« je v zagovor dejal Mislovič.

Gabrijel Toplak
V lesenem hlevu za konje v Borovcih je zgorelo tudi več živali.

Tudi premoženjski zahtevek

Odvetnica Metka Matjašič Šerdoner, ki je obtoženega zastopala po uradni dolžnosti, je v sklepni besedi sodišče opomnila, da se njen klient, ki je brez prihodkov, saj mu je po nastopu pripora prenehalo delovno razmerje, zaveda dejanja in ga obžaluje. Tožilka Klementina Prejac pa je poleg priznanja pri višini kazni upoštevala tako oteževalne kot olajševalne okoliščine. Na sodišče je prišel tudi oškodovanec Ivan Sok, ki je vložil premoženjskopravni zahtevek v višini skoraj 13.000 evrov, saj, kot je dejal, ni imel zavarovanih ne živali in opreme ne objekta. »Tega več ni. To, kar sem izgubil, je neprecenljivo,« je zmajeval z glavo Sok in po tihem dodal, da bi obtoženemu vseeno znižal kazen, da bi lahko hodil v službo ter si uredil življenje.