Nevarna okužba

Po državi kosi smrtonosna spolno prenosljiva bolezen

S.R.
27. 7. 2018, 10.11
Posodobljeno: 27. 7. 2018, 10.22
Deli članek:

Avstralija se manj kot desetletje po tem, ko so ga skoraj odpravili, znova sooča z izbruhom sifilisa.

Profimedia
Sifilis se v glavnem prenaša s spolnim stikom, lahko pa se prenaša tudi z matere na zarodek med nosečnostjo ali ob porodu.

Sifilis je v Evropi kosil zlasti v 18. in 19. stoletju, zaradi zdravljenja z antibiotiki pa je na začetku 20. stoletja število okužb začelo drastično upadati. Če se okužba ne zdravi, se lahko razširi v srce, možgane in druge glavne organe, posledica pa je lahko tudi smrt.

Z izbruhom sifilisa, smrtonosne spolno prenosljive bakterijske okužbe, se v zadnjih letih srečujejo v treh zveznih državah in enem teritoriju. V tem obdobju se je število okužb, ki jim je v Avstraliji v glavnem podvrženo avtohtono prebivalstvo, s 120 povzpelo na več kot 2100 primerov. Strokovnjaki s področja javnega zdravja so razmere že označili za kritične.

Večina obolelih za sifilisom v Avstraliji je mladih staroselcev, ki živijo v regijah na severu in v osrčju države. Vzrok zadnjega izbruha sifilisa, ki so ga pred desetletjem Avstralci že skoraj odpravili, še ni natančno pojasnjen, strokovnjaki pa ga pripisujejo vedno bolj številčnemu preseljevanju v staroselskih skupnostih in neustreznemu odzivu pristojnih organov, poroča britanski BBC. James Ward, izredni profesor z inštituta za zdravje in medicinske raziskave v zvezni državi Južna Avstralija, je v zvezi z dogajanjem okrcal celotno domačo javnost ter dejal, da bi se v primeru, ko bi se to dogajalo mladim in heteroseksualnim belcem, soočali z množičnimi javnimi protesti, tako pa je bil odziv povsem medel, težava pa se je že začela seliti tudi v večja mesta. Po navedbah zdravnikov je od leta 2011 zaradi prirojenega sifilisa umrlo že šest novorojenčkov.