Herpes

Pred škodljivimi UV-žarki zaščitite tudi ustnice

T.D. / Novice Svet24
24. 6. 2018, 14.00
Deli članek:

Herpes se lahko pojavi skozi vse leto, največkrat nastane prav poleti, ker ga lahko povzroči pretirano izpostavljanje soncu.

Dreamstime
Oslabljen imunski sistem povečuje tveganje za nastanek herpesa.

Med drugim čezmerno slabi imunski sistem, kar torej poveča tveganje za pojav herpesa. Da se to ne bi zgodilo, se med deseto uro dopoldne in četrto uro popoldne zadržujte v senci. Poleg tega nosite pokrivala in se namažite s kremo za sončenje. Dovolj visok zaščitni faktor, ki ščiti tako pred UVA- kot tudi pred UVB-žarki, naj vsebuje tudi bleščilo za ustnice.

ZMANJŠAJTE STRES

Takšen vpliv kot sončenje pa ima tudi stres, ker ravno tako slabi imunski sistem. Situacijam, ki nas spravljajo v slabo voljo, se je težko povsem izogniti, zato je treba razviti načine, s katerimi preprečimo, da bi te na naše počutje dejansko močno vplivale. To lahko storimo s tehnikami, ki razvijajo našo sposobnost, da se o nečem resnično prepričamo; pri nekaterih je dovolj že, da si dan vedno zapolnijo z dejavnostmi, ki so jim močno pri srcu. Če se vam zdi, da stresa ne zmorete uravnavati sami, se je o tem, preden postane prepozno, priporočljivo posvetovati s strokovnjakom.

PAZITE, KAJ SI DELITE

Radodarnost je lepa čednost, ki pa vas vsaj v primeru okužbe s herpesom lahko spravi v povsem nepotrebne težave. Da vas ta ne bi začel mučiti, morate vedeti, kako sploh lahko pridete v stik z virusom, ki ga povzroča. Zanj je značilno, da je aktiven, dokler se mehurčki, ki so polni tekočine, ne posušijo v krasto. Okužite pa se lahko vsakič, kadar pridete v stik s to tekočino; ne le ko se z okuženo osebo poljubljate, temveč tudi, če uporabljate stvari, ki so pri okuženi osebi prišle v stik z virusom. Zaradi tega se izognite uporabi istega pribora, bleščila za ustnice, zobne krtačke ali brisače.