Kaj pravi strokovnjak?

Konoplja ubija rakave celice! Varikina tudi!

S.R.
29. 5. 2018, 17.08
Posodobljeno: 29. 5. 2018, 17.26
Deli članek:

Z razlogi, ki govorijo v prid legalizaciji marihuane, bi lahko popisali knjigo, a tokrat se bomo osredotočili na tisto »temno« plat vsesplošnega navdušenja nad to »magično« rastlino.

Profimedia
Konoplja je "naravna," radi povedo.

Ob poplavi bolj ali manj resničnih trditev o njenih zdravilnih lastnostih ali, bolje rečeno, njenih koristnih učinkih in uporabnosti na področju medicine, ki so se v zadnjih letih razpasle po svetu, je treba ločiti zrnje od plev. Med bolj drznimi je zagotovo ta, da je s konopljo mogoče pozdraviti raka. Pa je to res? 

Splet je poln osupljivih zapisov o uspehih, ki jih konoplja, konopljino olje in THC žanjejo na področju zdravljenja raka. Zaradi uporabe konopljinega olja se mu je tumor skrčil za toliko in toliko! Na smrt bolan rakav bolnik je »presedlal« na marihuano in ozdravel! Primerov je veliko, a kljub njihovi privlačnosti večina teh trditev in zgodbic temelji na nerazumevanju, pobožnih željah ali pa celo golih lažeh, pravi Dr. David Robert Grimes z univerze v Belfastu, sicer fizik, ki se ukvarja z raziskavami na področju raka.

Nepridobitna organizacija National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine je leta 2017 objavila obsežno poročilo, v okviru katerega je proučila več kot 10.000 različnih študij na področju medicinske uporabe konoplje. Izsledki te metaanalize kažejo, da je konoplja v medicini lahko zelo koristna in učinkovita. Izjemno se je denimo odrezala pri blaženju kroničnih bolečin in krčev, povezanih z multiplo sklerozo. Tetrahidrokanabinol (THC), njena glavna psihoaktivna učinkovina, je zelo učinkovita pri preprečevanju in zdravljenju slabosti pri bolnikih, ki so prejeli kemoterapijo. Sintetično obliko THC-ja za te namene uporabljajo že desetletja. A tukaj se skriva past, pravi Grimes, saj so ljudje konoplji začeli pripisovati že malodane magične učinke, zlasti na področju zdravljenja raka, za kar pa po njegovih besedah ni nobenega dokaza. Grimes sicer dodaja, da je to večinoma posledica nerazumevanja področja. 

Ubija rakave celice

Ena najpogosteje izrečenih krilatic je ta, pravi, da lahko THC, kadar je odmerek zadosten, ubija rakave celice. To je sicer res, vendar Grimes poudarja, da je to povsem nepomembno, saj da ljudje pogosto spregledajo, da je tukaj govora o rakavih celicah v petrijevki. »Ubijanje celic v petrijevki je povsem preprosto. To je mogoče doseči z uporabo vse od vročine do raznih belil. Za učinkovit boj proti raku morajo biti sredstva sposobna selektivno ubijati rakave celice v človeškem telesu, pri tem pa ne smejo prizadeti zdravih celic.« Resnica je ta, da konoplja tega ne zmore. Poleg tega na trgu že obstajajo zdravila na osnovi THC-ja, ki pa v boju proti raku seveda niso uspešna. 

Grimes opozarja tudi na nekoliko nejasno trditev, ki jo zagovorniki pogosto obesijo na konopljo. Radi namreč povedo, da je konoplja za razliko od drugih zdravil »naravna.« Vendar, kaj ta trditev sama po sebi sploh pomeni? Tudi če »naravno« definiramo kot nekaj, kar se brez človekovega posega v naravi ne pojavi, pravi, nam to še ničesar ne pove. Če smo nekoliko cinični, so »naravni« denimo tudi arzen, plutonij in cianid, pa vsi vemo, kakšne so posledice uživanja teh snovi.